Glasba za dobro jutro: Therion, The Siren of the Woods

Balada za vse čase

Objavljeno
20. oktober 2015 23.34
Delo.si
Delo.si
Danes vsestranski glasbenik Christofer Johnsson je leta 1987 po treh mesecih igranja bas kitare ustanovil skupino Blietzkrieg, ki se je kmalu preimenovala v Megatherion, Johnsson je bas zamenjal za kitaro in ni minilo dolgo, ko je svoj glasbeni projekt preimenoval v Therion.

Na začetku so resda ubirali težje, death metalske rife, ki jih lahko slišimo v prvih ploščah v začetku devetdesetih, kot sta Of Darkness ... in Beyond Sanctorum, a najbolj so opozorili nase z metalsko-simfoničnimi komadi z močnimi opernimi vokali v slogu Carmin Buran.

Leta 1996 so zablesteli s ploščo Theli, ki je zaznamovala drugo polovico 90. let. Takrat je precej skupin začelo združevati dve na videz nasprotujoči si zvrsti: metal in klasično glasbo, med drugim je leta 1999 Metallica nastopila z orkestrom. Kljub močnim distorziranim kitaram, silovitim vokalom in orkestralnim presežkom so posneli tudi povsem mirno, a nič manj veličastveno pesem The Siren of the Woods. Besedilo je napisano v akadščini, izumrlem in najstarejšem izpričanem semitskem jeziku starih Mezopotamcev.