Glasbena in avdio-vizualna poslastica na Lemberškem gradu

Združenje Synaptic predstavlja tri solo koncerte moderne klasične in jazz glasbe.

Objavljeno
24. april 2013 11.47
N. K., Delo.si
N. K., Delo.si

Na Lemberškem gradu pri Novi cerkvi v Vojniku se to soboto od 20. ure dalje obeta jako zanimiv glasbeni dogodek, imenovan Lemberška gospoda.

Lemberški grad pri Novi cerkvi je objekt, ki ga folklora vztrajno zavija v meglico  morbidne naelektrenosti, a hkrati ponuja edinstveno koncertno prizorišče. Združenje Synaptic predstavlja tri solo koncerte moderne klasične in jazz glasbe, nadgrajene z elektronskimi kompozicijami terenskih posnetkov. Protagonisti dogodka bodo
japonski skladatelj in vibrafonist Masayoshi Fujita (El Fog), priznani slovenski jazz vibrafonist Vid Jamnik ter mlada harfistka Urška Preis. Preostali del programa bo zapolnjen z nastopi mladih ustvarjalcev ambientalne elektronske glasbe, izvedbo likovne razstave in okoljskih umetnosti v režiji pobude Črni Vran.

Kdo bo nastopil?

Masayoshi Fujita je japonski vibrafonist in skladatelj, trenutno nastanjen v Berlinu.  Nanj vplivata predvsem klasična in jazz glasba, vendar ne sledi običajnim teorijam v igranju vibrafona ali sestavljanju kompozicij. Masayoshi išče lasten, razpoznaven  zvok in odkriva nove dimenzije inštrumenta. S pomočjo raznih dodatkov na
inštrumentu, kot so na primer kroglice s strunami, ustvarja atmosferične in hipnotične zvočne teksture. S projektom El Fog poleg klasičnega vibrafonskega muziciranja na  eksperimentalen način vpleta analogno-digitalne elektronske zvoke in strukturirane  šume. Svojo glasbo opisuje kot slike in zgodbe iz naravnih procesov, ki jih ponuja  poslušalcu. S svojim ustvarjalnim pristopom sodeluje tudi na različnih projektih kot je  na primer glasba za gledališke predstave. Med njegove pomembnejše sodelavce vsekakor sodi edinstveni elektroakustični skladatelj Jan Jelinek.

Na glasbeni poti mladega jazz vibrafonista Vida Jamnika so nanizani številni dosežki: Leta 2012 je končal študij na glasbenem konservatoriju v Celovcu, prek  programa Erasmus pa je v zaključnem šolskem letu obiskal Jazz Institut Berlin, kjer  je študiral pri profesorju Davidu Friedmanu. Zadnjih 5 let je reden gost mnogih  poletnih šol in drugih delavnic po evropi. Kot gost je veliko nastopal s triom svojega  mentorja in priznanega hrvaškega vibrafonista Boška Petrovića, z zmago na  mednarodnem tekmovanju mladih glasbenikov Euritmia v Italiji pa je dokazal tudi
obvladovanje klasične glasbe, čeravno jazz ostaja njegova prva ljubezen. Že pet let na Ravnah vsak mesec soorganizira tradicionalne večere jazza v sklopu abonmaja  Jazz Ravne.

Avdio-vizualna poslastica

Poleg vibrafonistov Fujita in Vida Jamnika se bodo na večeru Lemberške gospode  predstavili domači perspektivni avdio-vizualni umetniki. Akustično komponento dogodka bo dopolnjevala z odličji nagrajena harfistka Urša Preis, na področju  elektronskega zvočnega teksturiranja pa se bodo v eksperimentalni godbeni  improvizaciji srečali Nitz, Evano in Zergon.  Pomemben doprinos k materialnemu ambientu prihaja s strani odprtega klubskega  gibanja Črni Vran, ki se ukvarja s preurejanjem prostorov v namen galeristike. Nabor  ilustracij bo v tako preoblikovani grajski kleti razstavila Eva Mlinar, ki hitro pridobiva  na prepoznavnosti z motivno govorico somračnega nadrealizma in feminocentrizma. 

Pod vodstvom absolventa krajinske arhitekture Marka Turkuša bo potekala  scenografska obdelava odprtega dvorišča in dostopne poti.