Glasbene nagrade brit: Adele »ukradla šov«

Pevki kar štiri nagrade: Za britanski album leta, britansko glasbenico leta, posameznega izvajalca leta in za globalni uspeh.

Objavljeno
25. februar 2016 12.51
V. U.
V. U.

Londonska dvorana 02 arena je bila včeraj znova prizorišče podelitve najelitnejših britanskih nagrad na področju glasbene industrije, nagrad brit. Po poročanju agencij bo ostala v najlepšem spominu londonski pevki Adele, ki je edina osvojila več kot posamezno nagrado.

Prejela je kar štiri. Na domačo polico bo lahko postavila brite za britanski album leta – za album 25, s katerim se je po štiriletnem oddihu na področju objav albumov vrnila na glasbeno prizorišče in ki zaradi izdaje novembra lani za nedavne grammyje še ni mogel konkurirati –, za britansko glasbenico leta, za posameznega izvajalca leta in za najizrazitejši lanski globalni uspeh.

Poklon Davidu Bowieju

Kot poroča Reuters, je Adele na podelitvi nagrad, ki so jih sicer na Otoku vzpostavili že leta 1982, tako rekoč »ukradla šov«. Na prireditvi je izvedla When We Were Young z albuma 25, celoten program pa je izzvenel tudi v znamenju nedavno preminulega Davida Bowieja, ki so se mu poklonili pevka Annie Lennox, igralec in Bowiejev prijatelj Gary Oldman – ta je prevzel Bowieju posthumno podeljeno nagrado za ikone glasbe – in Lorde iz Nove Zelandije z izvedbo skladbe Life on Mars.

Preostali nagrajenci? Britanski solo izvajalec leta je postal James Bay, britanska skupina leta Coldplay, mednarodne brite so tokrat osvojili Justin Bieber in Björk na področju solo izvajalcev, mednarodno nagrado za skupino pa je prejela Tame Impala.

Kritike prireditve? Podobno kot se je to zgodilo ob razglasitvi nominirancev za skorajšnje filmske oskarje, so se tudi ob podelitvi britov pojavili očitki, da prireditev ne zastopa glasbenikov, ki ne pripadajo beli večini.