Iz Vikenda: Glasbeni novinci leta 2012

V glasbeni hiperprodukciji je, če se glasbenik hoče prebiti iz anonimnosti, premalo, da ima dober komad. Potrebuje še »klik«.

Objavljeno
26. julij 2012 18.26
Alen Steržaj, Vikend
Alen Steržaj, Vikend

Mora se zgoditi še neki »klik«. Prva polovica leta 2012 je prinesla kar nekaj novih imen. Ironija pa je v tem, da v resnici večinoma niti niso novinci. Le klik se jim je zgodil letos.

Alabama Shakes

Klik: reklama

Četverka iz Alabame navdušuje Američane z mešanico južnjaškega rocka, bluesa in punka in s karizmatično Brittany Howard kot vokalistko, ki jo primerjajo z Janis Joplin. Največjo uslugo je skupini naredil ameriški prodajalec nakita, ko je njihovo pesem You Ain't Alone uporabil v oglasnem spotu, in skupina je v treh letih obstajanja iz anonimnosti prišla do velikih odrov, pika na i pa je bil še nastop v oddaji pri Conanu O'Brienu z odmevnim singlom Hold On. Priporočamo!

Fun

Klik: Glee, Superbowl

Newyorška trojka je postregla z najbolj himnično skladbo letošnjega leta: We Are Young. Pravzaprav jo je izdala že lani septembra, a premik se je začel, ko jo je televizijska serija Glee na presenečenje samih članov benda tik pred koncem lanskega leta uvrstila v svoj program. Preboj se je zgodil, ko je februarja letos skladbo v oglasni kampanji, ki se je vrtela med finalom visoko gledanega ameriškega nogometa Superbowl, uporabil ameriški proizvajalec avtomobilov.

Preteklost: od nastanka leta 2008 so izdali že dva albuma: Aim And Ignite (2009) in Some Nights (2012).

Prihodnost: We Are Young bo verjetno ostala največja uspešnica v karieri skupine Fun.

Gotye

Klik: Glee in American Idol

Avstralski pevec belgijskih korenin je single Somebody That I Used To Know izdal že lani, a ta je potreboval kar nekaj časa, da je zaokrožil po svetu. Na ameriški Billboard je prišel šele januarja letos, in to na 91. mesto. Šele aprila, ko sta jo Matt Bomer in Darren Criss zapela v seriji Glee, Phillip Phillips in Elise Testone v Ameriškem idolu in Gotye s Kimbro v oddaji Saturday Night Live, je začela podirati domine po evropskih lestvicah.

Preteklost: od leta 2003 je izdal tri albume: Boardface, Like Drawing Blood in Making Mirrors.

Prihodnost: Pesem je tako drugačna od vsega, kar Gotye dela, tako da bo najbrž ostal »one-hit wonder«.

Lana Del Rey

Klik: šok in zmeda

Napovedovali so, da bo leto 2012 njeno leto. Delno so imeli prav, saj je letos »zanetila« največ debat v glasbenem svetu. Debat o tem, ali gre za še en umetno sproduciran produkt glasbene industrije ali pristno izraznost. In ali (v živo) sploh zna peti. Vsekakor je bilo težko preslišati nenavadno nizek glas, kontroverzno, skoraj gangstersko držo in močno sugestiven seksualni naboj. Čisto nasprotje tako Lady Gage kot Adele. Singli Born To Die, Video Games, Blue Jeans, Summertime Sadness in zdaj še National Anthem so prodajo plošče Born To Die pahnili čez dva milijona izvodov.

Preteklost: Lana je že leta 2010 izdala neodvisni album Lana Del Ray A.K.A. Lizzy Grant.

Prihodnost: Lana bo spremenila svoj slog v živahnejše tone.

One Direction

Klik: ne zmagaj na X Factorju (bodi tretji!)

Leta 2010 so se udeležili tekmovanja X Factor, končali so na tretjem mestu, producent oddaje Simon Cowell pa ni izgubljal časa in jim je takoj ponudil založniško pogodbo. Glasbeni trg je vedno odprt za najstniške idole. Single What Makes You Beautiful jih je tako letos izstrelil na glasbeni zemljevid ne le v Evropi, ampak tudi v ZDA, kjer se celo govori o novi britanski invaziji. Doslej so One Direction prodali skoraj tri milijone izvodov albuma Up All Night.

Prihodnost: ko bodo popolnoma mutirali, jih bodo oboževalke prerasle, eden od članov bo zabredel v droge, bend bo razpadel in člani se bodo podali v solokariere.


Carly Rae Jepsen

Klik: navduši Bieberja

26-letna kanadska pevka je lanskega septembra izdala single Call Me Maybe, a stvari so se obrnile na glavo šele januarja letos, ko sta Justin Bieber in Selena Gomez pesem slišala po radiu: opazko sta delila na tweeterju in zanimanje za Carly Rae je eksplodiralo. V začetku junija je pesem prilezla na vrh ameriške lestvice Billboard. Toliko o vplivu Bieberjeve besede!

Preteklost: Carly Rae Jepsen je leta 2007 pristala na tretjem mestu tekmovanja Canadian Idol in leto po tem izdala debitantski album Tug Of War.

Prihodnost: zdaj je še v najstniških plesnih pop vodah, kar bomo morala spremeniti, ko bodo njeni oboževalci odrasli.

Michael Kiwanuka

Klik: predskupina Adele

24-letni Anglež ugandskih korenin je z melodičnim folkom starinskega prizvoka postal eno od britanskih odkritij leta. Primerjajo ga z Bobom Dylanom, Joni MItchell in Otisom Reddingom. Single Home Again je dobro zajadral v ušesa britanskih ljubiteljev nostalgičnih zvokov, precejšnjo reklamo pa si je Kiwanuka naredil kot predizvajalec na turneji pevke Adele.


Kimbra

Klik: priklop na hit

22-letna pevka se promovira z lanskim jazzovsko obarvanim albumom Vows, ki je priljubljen predvsem na rodni Novi Zelandiji. Mi za njen nežni in predirljivi glasek najbrž ne bi še tako hitro slišali, če je ne bi Gotye povabil v duet Somebody That I Used To Know, ki je postal ena največjih uspešnic letošnjega leta po vsem svetu. Zanimivost: Gotye je v duet najprej povabil »v Avstraliji precej znano pevko«, a je zadnji hip odpovedala, kar je usodo spremenilo Kimbri. »Znana pevka« (naj bi šlo za Missy Higgins) je Gotyeju čez nekaj mesecev potarnala: »Napaka, kaj?«

Preteklost: Kimbra že od desetega leta piše pesmi, pri dvanajstih je pela državljansko himno na finalu ragbija pred 27.000 ljudmi, pri petnajstih je izdala prvi single.

Prihodnost: ima dober glasovni potencial, tako da bi še lahko slišali zanjo.

*

Slovenija

V Sloveniji zaradi majhnosti glasbenega trga in katastrofalnih razmer na njem nova imena nimajo takšnega vpliva kakor v ZDA ali Evropi. Se je pa iz anonimnosti letos prebilo (ali pa se še prebija) kar nekaj izvajalcev, ki smo jih opazili v najrazličnejših žanrih.

Eva Boto:
vsekakor debitantka letošnjega leta, saj je zmagala na Misiji Evrovizija in Slovenijo zastopala na Evrosongu v Bakuju.

Nika Zorjan: tudi pri nas kaže, da je najboljše izhodišče za uspeh biti tretji na tekmovanju talentov, kot je bila Nika na Misiji Evrovizija; z uspešnico Čas za nas izpod prstov producenta Raaya je osvojila radijske postaje.

Manouche: nad retrozvoki novega benda nekdanjega Magnificovega kitarista Robija Pikla se je navdušila celo francoska pevka Zaz.

Muff: nalezljivega napeva Naj sije v očeh ne morete zgrešiti, če na POP TV počakate oglase.

Dandelion Children: bili so med najbolj opaženimi skupinami na Slovenskem tednu glasbe, kar jim je prineslo nastop na letošnjem Exitu.

Trash Candy: po laskavem naslovu MTV Adria Band leta 2012 se 10. avgusta odpravljajo na koncertno turnejo po Portugalski, med drugim bodo nastopili na festivalu Rock Tha Park v Bragi.