Glasna angažirana aktualna glasba

V četrtek je v ljubljanskem Chanel Zero hrvaško-slovenska zasedba Golem predstavila odličen prvenec Trokut.

Objavljeno
13. januar 2012 13.55
Posodobljeno
13. januar 2012 14.05
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Trikotnik, ki simbolizira delovaje hrvaško-slovenske zasedbe Golem, je sestavljen iz energijskih točk, kjer so doma trije ustanovni člani zasedbe Ivan Jurić - Yuri, Krešimir Tomec in Marco Grabber (Split-Zagreb-Pulj). Prvotno so se sestali, da bi skupaj posodobili pesem Milion hrvaške art rock zasedbe Boa iz osemdesetih. Ugotovili so da njihova medsebojna ustvarjalna energija presega zgolj predelavo skladbe Milion in je temu sledila udarna pesem Poštovana gospodo s preprostim in dinamičnim videom.

Potreba reflektirati hrvaško realnost, ki nikakor ni radikalno drugačna od naše, je naraščala, prav tako tudi zasedba, ki se je ustalila na šestih članih, torej na šesterokotniku, saj so se pridružili še vokalist Miroslav Catalinca - Chakka, kitarist Peter Dekleva in bobnar Andrej Zavašnik - Zavo.

Predstavitveni koncert enega boljših albumov, ki so izšli tik konec lanskega leta, Trokut, so v ljubljanskem Chanel Zero začeli s svojim drugim singlom Ledeno doba, končali pa z uradno in doslej največjo uspešnico z albuma Poštovana gospodo in skladbo Milion. Vmes pa so odmevale pesmi, kot so Promeni style, Slab, Promena vrimena, Plivaj, Kartel in druge. Med njimi je bila še ena priredba, ki jo je ustvaril Rambo Amadeus Šakon u glavu, o nasilnem razčiščevanju nesporazumov na Balkanu.


Golem se se dejansko iz začasnega projekta prelevili v skupino, ki bi znala še kar odmevati na prostoru nekdanje skupne države. Glasbena mešanica od punka, reggaeja, dubstepa, rocka, rapa, elektronike in etna ter še česa se je zvarila v zanimivo mineštro, kje si dva vokalista delita vodenje koncertnega obreda, ki ga dodatno začini frenetični kitarist.

Besedila so aktualna, da bolj skorajda ne bi mogla biti. Tako da je glasba skupine Golem z albuma Trokut, ki je izšel pri založbi (Aquarius Records), več kot primerno glasbeno ozadje teh naših usodnih dni. Četrtkov koncert je bil prvi v Sloveniji in prvi s predstavitvene turneje. Pričakovati je, da se bo zasedba do poletja toliko uveljavila, da jo bo moč slišati tudi na kakšnih večjih festivalskih rockovskih odrih, kajti Golem so več kot le zanimiva glasbena novost, so po dolgem času prava glasbena eksplozija.