Goribor in East Rodeo na YU GO! večeru

V sredo, 14. marca, bosta ob 21. uri v Kinu Šiška nastopili skupini Goribor in East Rodeo na YU GO! večeru.

tor, 13.03.2012, 18:00

Nov YU GO! večer bo v sredo, 14. marca, ob 21. uri v ljubljanskem Kinu Šiška prinesel sveže zvoke srbske skupine Goribor in mednarodna zasedba East Rodeo.

Goribor veljajo za eno najbolj samosvojih rock zasedb današnjega Balkana, ki se v Ljubljano vrača z novimi pesmimi z albumom Evo je banja, ki bo marca izšel pri založbi Dancing Bear. Njihova glasba je mešanica trip hopa in šepajočega bluesa zavitega v hipnotizirajoče zanke. Avtor besedil je Aleksandar Stojković, pesnik in pevec, katerega pesmi so polne raskavih čustev in izkušenj, ki izhajajo iz življenja na jugu Srbije, natančneje iz rudarskega mesteca Bor, od koder Goribor tudi prihajajo.

Zasedba je nastala sredi devetdesetih, svoj prvi diskografski prispevek so dali na deseto izdajo kompilacije Bombardiranje New Yorka pod okriljem založbe Slušaj najglasnije Zdenka Franjića. Prvenec Goribor so posneli v Medulinu, v studiju Black Dog pod producentstvom Edija Cukerića (The Bambi Molesters, Gustafi, Hladno Pivo) in ga izdali pri založbi Dancing Bear leta 2007. Svoj drugi dvojni album Evo je banja so posneli v studiju Partyzan s produkcijsko podporo Edija Cukerića in spet številnimi gosti.

East Rodeo je mednarodna zasedba istrsko-italijanska, katere osrednja člana sta brata Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz (Pula, Hrvaška). Ustanovljena je bila leta 2002 pod okriljem gledališča za eksperimentalno glasbo TAM teatromusica iz Padove (Italija). Kompozicije zasedbe East Rodeo so v ustvarjalnem okolju nenehnega preizpraševanja zvoka in vizualnih medijev pridobile nepričakovano transformativno dimenzijo in izjemno odprtost za različne glasbene zvrsti, kar je pripeljalo do odkritja njihovega edinstvenega zvočnega ravnotežja.

Po prvencu Kolo, ki je izšel v samozaložbi in so ga leta 2004 javno predstavili na italijanskem nacionalnem radijskem programu RAI3 v prestižni glasbeni oddaji La Stanza della musica, so brata Sinkauz, Alfonso Santimone in Federico Scettri izdali Dear Violence (2009) in Morning Cluster (2011). Njihovi gostujoči umetniki so glasbeniki, ki so pustili svoj pečat na neodvisni glasbeni sceni Marc Ribot, Greg Cohen in Warren Ellis.

Ker je East Rodeo težko umestiti v ozke okvirje komercialnih zvrsti, jih domači in tuji mediji zaradi njihovega brezkompromisnega pristopa h glasbi opredeljujejo kot avant-rock glasbene kiparje s posebnim mestom na underground sceni jugovzhodne Evrope.

Prijavi sovražni govor