Goribor in East Rodeo na YU GO! večeru

V sredo, 14. marca, bosta ob 21. uri v Kinu Šiška nastopili skupini Goribor in East Rodeo na YU GO! večeru.

tor, 13.03.2012, 18:00

Nov YU GO! večer bo v sredo, 14. marca, ob 21. uri v ljubljanskem Kinu Šiška prinesel sveže zvoke srbske skupine Goribor in mednarodna zasedba East Rodeo.

Goribor veljajo za eno najbolj samosvojih rock zasedb današnjega Balkana, ki se v Ljubljano vrača z novimi pesmimi z albumom Evo je banja, ki bo marca izšel pri založbi Dancing Bear. Njihova glasba je mešanica trip hopa in šepajočega bluesa zavitega v hipnotizirajoče zanke. Avtor besedil je Aleksandar Stojković, pesnik in pevec, katerega pesmi so polne raskavih čustev in izkušenj, ki izhajajo iz življenja na jugu Srbije, natančneje iz rudarskega mesteca Bor, od koder Goribor tudi prihajajo.

Zasedba je nastala sredi devetdesetih, svoj prvi diskografski prispevek so dali na deseto izdajo kompilacije Bombardiranje New Yorka pod okriljem založbe Slušaj najglasnije Zdenka Franjića. Prvenec Goribor so posneli v Medulinu, v studiju Black Dog pod producentstvom Edija Cukerića (The Bambi Molesters, Gustafi, Hladno Pivo) in ga izdali pri založbi Dancing Bear leta 2007. Svoj drugi dvojni album Evo je banja so posneli v studiju Partyzan s produkcijsko podporo Edija Cukerića in spet številnimi gosti.

East Rodeo je mednarodna zasedba istrsko-italijanska, katere osrednja člana sta brata Alen Sinkauz in Nenad Sinkauz (Pula, Hrvaška). Ustanovljena je bila leta 2002 pod okriljem gledališča za eksperimentalno glasbo TAM teatromusica iz Padove (Italija). Kompozicije zasedbe East Rodeo so v ustvarjalnem okolju nenehnega preizpraševanja zvoka in vizualnih medijev pridobile nepričakovano transformativno dimenzijo in izjemno odprtost za različne glasbene zvrsti, kar je pripeljalo do odkritja njihovega edinstvenega zvočnega ravnotežja.

Po prvencu Kolo, ki je izšel v samozaložbi in so ga leta 2004 javno predstavili na italijanskem nacionalnem radijskem programu RAI3 v prestižni glasbeni oddaji La Stanza della musica, so brata Sinkauz, Alfonso Santimone in Federico Scettri izdali Dear Violence (2009) in Morning Cluster (2011). Njihovi gostujoči umetniki so glasbeniki, ki so pustili svoj pečat na neodvisni glasbeni sceni Marc Ribot, Greg Cohen in Warren Ellis.

Ker je East Rodeo težko umestiti v ozke okvirje komercialnih zvrsti, jih domači in tuji mediji zaradi njihovega brezkompromisnega pristopa h glasbi opredeljujejo kot avant-rock glasbene kiparje s posebnim mestom na underground sceni jugovzhodne Evrope.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se