Grammyji 2013 podeljeni

Največ nagrad so na 55. podelitvi grammyjev prejeli Fun, Gotye in Mumford & Sons.

Objavljeno
11. februar 2013 05.54
Posodobljeno
11. februar 2013 05.54
Ti. K., Delo.si
Ti. K., Delo.si

Los Angeles - Zasedba Fun je prejela grammyja za najboljšega novinca in za najboljšo pesem leta We are young (feat. Janelle Monáe).

Za najboljši alternativni album je bil nagrajen avstralski pevec Gotye. Pesem Somebody That I Used to Know, ki sta jo s Kimbro izdala leta 2011, pa si je prislužila grammyja za najboljšo pop izvedbo v duetu ali skupini za skladbo in za posnetek leta.

Nagrado za najboljši album leta je domov odnesla britanska skupina Mumford & Sons za album Babel, ki je bila nominirana v kar šestih kategorijah, zmagala pa v dveh.

Gramofončke so podelili v 81 kategorijah. Prve nagrade - pred uradnim začetkom 55. podelitve glasbenih nagrad grammy so sicer šle v roke ljubljenke  občinstva Taylor Swift, r'n'b zvezdnicam Beyoncé in Rihanni ter raperjema Jay-Z-ju in Kanyeju Westu.

Zasedba The black Keys je dobila največ nagrad med vsemi, kar štiri izmed šestih nominacij.

Nagrado za življenjsko delo je dobil jazz basist 75-letni Charlie Haden.

Največje razočaranje je doživel Frank Ocean, ki je ostal praznih rok v največjih kategorijah, čeprav je na koncu le dobil dve nagradi, in sicer za najboljši sodobni urbani album in za sodelovanje pri rap popevki za No Church in the Wild, ki si jo je podelil z Jay-Z-jem, Kanyem Westom in The-Dream. Še bolj kot Ocean je bil razočaran Chris Brown, ki mu ni bila usojena pot na oder po nagrado. Njegova Rihanna pa je dobila grammyja za kratki glasbeni video.

Gostitelja svečane podelitve nagrad v dvorani v dvorani Staples center sta bila Taylor Swift in LL Cool J.

Podrobnosti o podelitvi in nagrajencih preberite tukaj.