Green Day se vračajo v Ljubljano

Pri nas so nastopili leta 1996 in 1998 v Hali Tivoli.

Objavljeno
17. februar 2017 15.54
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Po skoraj dvajsetih letih se v Ljubljano vrača ameriška neopunk skupina Green Day, ki bo 6. junija skupaj s skupino Rancid nastopila v dvorani Stožice. Trio Green Day, ki ga sestavljajo člani Billie Joe Armstrong, pevec in kitarist, Mike Dirnt, bas kitarist in bobnar Tre Cool, je bil eden tistih, ki so pred tridesetimi leti v Združenih državah Amerike spet obudili zanimanje širše glasbene javnosti za punk rock, skupaj s sodrugi kot so Sublime, Bad Religion, The Offspring in Rancid.

Lani oktobra je zasedba izdala nov, dvanajsti po vrsti, studijski album Revolution Radio, ki jo promovira na obsežni svetovni koncertni turneji. Prvi del evropske turneje Revolution Radio Tour se je z veliko vnaprej razprodanimi arenskimi koncerti pravkar zaključil. Po nastopih v ZDA, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji se prvaki melodičnega punka poleti znova vračajo na staro celino in v Ljubljano, kar bo en redkih arenskih nastopov Green Day v širši regiji.

Green Day so nastali leta 1986 kot proizvod neodvisne kalifornijske punk scene in postali globalna rockovska inštitucija. Doslej so izdali 12 studijskih albumov, prebili pa so se s prvim albumom izdanim za veliko založbo Dookie (1994). Eden najbolj odmevnih pa je bil tudi njihov konceptualni album American Idiot (2004), ki so ga v obliki rock muzikala prenesli še na Broadway. Doslej je trio prodal več kot 85 milijonov izvodov plošč in prejel veliko različnih nagrad, med njimi pet grammyjev, in je vplival na četrto in peto generacijo punk glasbenikov. Leta 2015 pa so bili sprejeti v Rock and Roll Hall of Fame. Zasedba je doslej nanizala veliko uspešnic, med njimi so American Idiot, Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance (Time of Your Life), King for a Day, Longview, She, Basket Case, When I Come Around, Minority, Hitchin' a Ride, Know Your Enemy, Bang Bang, Still Breathing in druge.

Green Day so živi koncertni ogenj, taki pa so bili že pred več kot dvajsetimi leti, ko so v soboto 23. marca 1996 prvič nastopili v ljubljanski Hali Tivoli. Takrat sem v Delovi prilogi Živjo zapisal, da je »kalifornijski neopunk trio Green Day s sobotnim koncertom navdušil več kot šesttisočglavo množico, ki je prišla na koncert, ki se poteguje za koncert leta pri nas. Kot predskupina so nastopili Mr. T Experience, prav tako iz Kalifornije, z melodičnimi hitrim punkom, vendar pa niso kaj posebej navdušili.
Zato pa je bilo ozračje v dvorani veliko bolj eksplozivno, ko so pevec in kitarist Billie Joe Armstrong, basist in pevec Mike Dernt in bobnar Tre Cool prav tako zaigrali svoj melodičen in hitri punk. Vendar pa so ga zaigrali s popolnim predajanjem in razdajanjem. Billie Joe se je izkazal kot mojster koncertne ceremonije, saj je občinstvo reagiralo na vsak njegov mig. Skupina Green Day je v Ljubljani nastopila v okviru svoje evropske turneje ob izidu plošče Insomniac. Poleg glasbe z nove plošče pa so zaigrali tudi večino znanih pesmi s svoje prejšnje plošče Dookie, s katero so se prebili v svet.
To je bil koncert na katerem so dali od sebe vse tako varnostniki, Green Day kot tudi občinstvo. Tisti, ki so s tega koncerta odšli nezadovoljni, gotovo niso bili na pravem koncertu.«