Guča na na Krasu se začenja

Na meji med Slovenijo in Italijo pri Trstu bo najprej donela glasba Gorana Bregovića.

 

Objavljeno
04. julij 2013 17.41
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Društvo Druga muzika pod pokroviteljstvom Občine Zgonik in ob podpori dežele Furlanije-Julijske krajine tudi letos organiziralo tradicionalni festival glasb Balkana pod imenom Guča na Krasu. Prireditev se bo začela jutri v petek, 5. julija v Briščakih pri Trstu s koncertom Gorana Bregovića in njegovega Wedding & Funeral Banda v okviru turneje Champagne for Gypsies.

Mednarodna glasbena zvezda, ki je zadnji dve desetletji najbolj znan kot izvajalec svoje vizije balkanske glasbe, bo jutri odprl peto izvedbo festivala Guča na Krasu na glavnem odru arene nekdanjega vojaškega letališča v Briščakih pri Trstu. Živahni ritmi romske tradicije tvorijo osnovo programa, ki bo obsegal tudi znane Bregovićeve uspešnice iz preteklosti.

V soboto 6. julija pa bo na veliki oder stopil najprej Magnifico, ekscentrični slovenski zvezdnik zabavne glasbe, ki ga je uspešnica Hir aj kam hir aj go pred leti postavila v ospredje mednarodne pozornosti in na vrh glasbenih lestvic. Njegov koncert v areni v Briščikih bo priložnost za poslušanje njegovih znanih uspešnic kot tudi za predstavitev najnovejšega albuma. Istega dne bo občinstvo festivala v drugem delu večera spoznala bosansko glasbeno atrakcijo skupino Dubioza kolektiv, ki predstavlja nov album Apsudistan, na katerem odlično komentirajo našo realnost na glasbeno podlago ska glasbe, hip-hopa, duba, rocka in bosanske folklore.

Organizatorji vabijo letos na dvojno glasbeno doživetje, saj se bo festival nadaljeval tudi v prihodnjem tednu s koncertom skupine Modena City Ramblers in z dvema večeroma s prostim vstopom v znamenju najbolj žlahtne trubaške tradicije, na katerih bosta publiko spravila na noge Boban in Marko Marković ter Kočani orkestar.

Vsak večer bodo poleg koncertov na glavnem odru ponujali tudi »maratonske« nastope skupin trubačev iz Srbije in Italije: Elvis Bajramović, orkester Petra Milićevića, Kal, Zlatna jabuka, Gipsy Abarth Orchestra, Radio Zastava, Bim bum balaton, Caravan orkestar, Fanfara Giufà, Kaligola Disco Bazar, Zig Zag orkestar, Babbutzi Orkestar, Ottoni Animati in še Stoner DJ.