Heart - Srčnost hard rocka

Ameriška hard rock skupina Heart deluje že dobrih štirideset let.

Objavljeno
20. januar 2014 11.58
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Skupina Heart deluje že dobrih štirideset let in je ena najbolj prepoznavnih ameriških hard rock zasedb, ki pa je karierni preboj doživela v Kanadi. Severna soseda je za to skupino posebnega pomena, zato so tam posneli svoj novi živi album Fanatic Live From Caesars Colosseum.

Zasedba je nastala 1967 in pogosto menjala člane, od sredine sedemdesetih let pa sta prepoznavno in stalno jedro sestri Ann (glas, kitara, flavta) in Nancy Wilson (kitara, glas, mandolina). Zraven so še Craig Bartock (kitara), Debbie Shair (klaviature), Ben Smith (bobni) in Dan Rothchild (baskitara).

Zasedba Heart je zaslovela sredi sedemdesetih let s posebnim prepletom hard rocka in heavy metala ter ščepcem folk glasbe. Takrat so nanizali uspešnice, kot so Crazy On You, Magic Man, Barracuda, Straight On in druge. V zgodnjih osemdesetih je njihova priljubljenost nekoliko presahnila, nato pa so se vrnili in obdržali stalno občinstvo in vedno znova pritegnili nove generacije ljubiteljev ostrejšega rocka. Doslej so prodali več kot 30 milijonov albumov in veljajo za eno najbolj komercialnih in stabilnih hard rock zasedb. Predlani so dobili svojo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih, lani pa so bili sprejeti v dvorano slavnih rock'n'rolla – Rock and Roll Hall of Fame.

Leta 2012 so Heart izdali odmeven petnajsti studijski album Fanatic, Ann in Nancy Wilson pa sta pobrskali po arhivih in pripravili še izdajo škatlice z zgodovino zasedbe na štirih cedejih Strange Euphoria. Izdaji albuma Fanatic je sledila velika severnoameriška turneja z veličastnim sklepnim koncertom v dvorani Caesars Colosseum v mestu Windsor v kanadski provinci Ontario, ki so ga posneli tudi s kamerami. Tako je nedavno izšel živi album in devede Fanatic Live From Caesars Colosseum.

To je tudi simboličen poklon državi, kjer so Heart začeli preboj v kanadskem Vancouvru leta 1976 s prvencem Dreamboat Annie. Njihov zadnji studijski album Fanatic je produciral Kanadčan Ben Mink, ki je soodgovoren za svetovno slavo kanadske glasbenice k.d. lang. Mink se je Ann in Nancy v Windsorju pridružil tudi na odru, kjer je zaigral violino in vodil godalni ansambel. Na albumu je 14 skladb, in sicer iz vsakega obdobja ustvarjanja zasedbe nekaj. Klasične uspešnice, zaigrane v živo, pa so med drugimi Barracuda, Crazy on You, These Dreams, Alone in What About Love, z zadnjega studijskega albuma pa pesmi Fanatic, Mashallah!, 59 Crunch in Dear Old America.

Za zasedbo Heart sta značilni vztrajnost in visoka raven ponujene glasbe, ki letom navkljub ne (o)peša.