Jazz festival odpira Günter Baby Sommer

Na novem prizorišču v Parku Sveta Evrope bo danes ob 19.30 uri slišati prve zvoke 57. Jazz festivala Ljubljana.

Objavljeno
29. junij 2016 16.11
Tina Lešničar
Tina Lešničar

Med osemnajstimi koncerti, ki se bodo v različnih dvoranah Cankarjevega doma zvrstili v štirih dneh, imajo poleg klavirja opazno vlogo tudi bobni. Verjetno ne gre za naključje, da bomo imeli priložnost slišati nastope nekaterih pomembnejših ustvarjalcev na tem inštrumentu mlade, srednje in starejše generacije.

Zadnjo predstavlja Günter Baby Sommer, ki velja za enega od »arhitektov evropskega jazzovskega bobnanja« in je avantgardno svobodno sceno sokreiral s sodelovanji s pihalcem Petrom Brötzmannom, trobentačem Wadadom Leom Smithom, pianistoma Alexandrom von Schlippenbachom in Cecilom Taylorjem, pa tudi s pisatelji Volkerjem Braunom, Christo Wolf in nobelovcem Günterjem Grassom, s katerim sta konec osemdesetih prirejala večere lirike in proze ob bobnih in tolkalih.

V pol stoletja trajajoči karieri se je v njegovi diskografiji nabralo več kot sto naslovov, o njegovem delu in liku pa so posneli tudi dokumentarni film Als Mensch ein Solist.

Enega svojih zadnjih albumov je posvetil svojim vzornikom, začenši z legendo neworleanške stare šole Warrenom »Baby« Doddsom, bobnarjem zasedbe Louisa Armstronga, od katerega je prevzel nadimek. Seveda v svojem doživetem zvočenju in prepevanju ni izpustil niti imen, kot so Philly Joe Jones, Ed Blackwell, Max Roach, Pierre Favre, Han Bennink in Paul Lovens.

Koliko spoštovanja do tradicije je kot profesor na dresdenskem glasbenem konservatoriju prenesel tudi na svojega učenca Christiana Lillingerja, bo mogoče preveriti že jutri v sekstetu Sama Šalamona, kjer bo Lillinger bobnal ob kolegu Robertu Daniju.

Za njim bodo v Linhartovi dvorani ob 21. uri nastopili še Surnatural Orchestra.