Jesensko glasbeno druženje

Novi Jazz Fokus − Predliffovski mini mednarodni jazz festival v Cankarjevem domu.

Objavljeno
08. november 2016 14.31
Tina Lešničar
Tina Lešničar
Ob osrednjem mednarodnem Jazz festivalu Ljubljana in spomladanskih Zvončkih in Trobenticah, ki prinašajo sveže projekte domačih jazzistov, smo zdaj dobili še jesensko izdajo jazzovskega druženja. Danes se bodo v Klubu CD zvrstile tri mednarodne zasedbe s pomembnejšimi slovenskimi glasbeniki.

Prvi bo ob 19. uri nastopil kvintet našega saksofonista Jureta Pukla, ki se že več let kreativno prestreza z avstrijskim trobentačem Danielom Nösigom. Njuno poznanstvo sega še v čas Puklove dunajske dekade, preden se je pred dobrimi tremi leti preselil v New York. V zasedbi, s katero bosta pri nas premierno predstavila pravkar izdano avtorsko ploščo Live at Jazzfestival Steyr pri založbi Alessa Records, se jima bodo pridružili madžarski pianist Tzumo Arpad in ameriška glasbenika basist Josh Ginsburg ter bobnar Gregory Hutchinson, ki ima za seboj številna sodelovanja z imeni, kot so Betty Carter, Joshua Redman, Ray Brown in Joe Henderson. Jutri bo na konservatoriju za glasbo in balet skupaj s Puklom predaval tudi mladim glasbenikom. Kvintet se bo na evropski turneji ustavil še v Avstriji, Švici, Nemčiji in Srbiji.

Za modernimi interpretacijami v tradiciji zasidranega jazza bo na vrsti s soulom prežet koncert ameriškega alt saksofonista Tima Greena, ki se je pojavljal v skupinah s pianistom Orrinom Evansom, trobentačema Royem Hargrovom in Wyntonom Marsalisom, basistom Christianom McBridom, pa tudi raperko Queen Latifah. Njegov mentor Bob Mintzer iz skupine Yellowjackets ga je opisal kot najsvetlejšega mladega saksofonista na newyorški sceni danes. Na ljubljanskem koncertu se mu bodo pridružili slovenski saksofonist Lenart Krečič ter srbska glasbenika bobnar Vladimir Kostadinović in basist Milan Nikolić.

Večer bo do vrhunca pripeljal zvezdniški trio. Naravnost s Sarajevskega jazz festivala, kjer sta nastopila na maratonu, posvečenem skladateljskemu opusu Johna Zorna, namreč prihajata trobentač Dave Douglas in kitarist Marc Ribot. S tolkalistko Susie Ibarra bodo predstavili projekt New Sanctuary, s katerim Douglas nadaljuje v devetdesetih zastavljeni koncept skladanja improvizirane glasbe, ki ga je takrat ovekovečil z dvojnim albumom Sanctuary za osem improvizatorjev.

Po besedah Bogdana Benigarja, vodje programa jazza in glasb sveta v Cankarjevem domu, je novi jazz fokus predvsem jesensko jazzovsko srečanje, ki ustvarja kontinuiteto jazzovskih večerov v Cankarjevem domu. Termin ni naključen, saj je načrtno planiran na dan pred začetkom Liffa, ko se za dvanajst dni v Ljubljani vse oči uprejo v filmska platna. Na to, da bi bil program v bodoče bolj povezan s filmom in filmsko glasbo, bo treba počakati, da se koncept do konca razvije in usidra v zavest publike, pravi Benigar. Prav tako bo moralo preteči več časa, da bo enodnevni dogodek s tremi koncerti res postal festival, v bodoče razmišljajo tudi o spremljevalnem programu, predavanjih in okroglih mizah, v podobnem slogu, kot so rastli tudi Zvončki in trobentice.