Jinx − zagotovljena plesna zabava

Hrvaška zasedba je sinoči navdušila v Cankarjevem domu.

Objavljeno
02. december 2016 11.20
Kultura
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Zagrebška zasedba Jinx je sinoči prvič nastopila v ljubljanskem Cankarjevem domu in je uresničila napoved. Kot sta nam člana zasedbe vodja in kitarist Coco Mosquito (Gordan Muratović) in pevka Yaya (Jadranka Bastajić) povedala v intervjuju za Delo, se tudi njihovi koncerti, na katerih se sedi, prej ali slej spremenijo v plesno dvorano. Tako je bilo tudi sinoči v Linhartovi dvorani.

Zasedba 12 članov je koncert začela z novo skladbo Jesmo li dobro?, nato pa je bil program sestavljen iz skorajda  njihovih samih največji uspešnic, le nekaj pesmi je bilo novih. Za Jinxe je znano, da je njihova glasba šarmantno plesna, tematika je večinoma ljubezenska, vendar ne tipa jaz te ljubim, ti pa mene ne. Njihove pesmi so mini vinjete našega vsakdanjega življenja, s poudarkom na odnosu med njo in njim.

Glasbeno prepletajo pop z reggaejem in drugimi latinskoameriškimi vplivi, poudarjenim soulovskim zvokom ter z različnimi odtenki rocka z retro pridihom. Vsekakor pa so njihove pesmi takoj začele občinstvo premetavati po sedežih, tako da se je pri eni njihovih največjih uspešnic Tamo gdje je sve po mom vsa dvorana dvignila na noge ter zaplesala. To se je ponovilo še nekajkrat na tem dveurnem koncertu.

Vsekakor so Jinx vzorčni primerek plesne glasbe, ki premore dovolj sofisticirana besedila ter široko ritmično in melodično zvokovje, da ne postanejo monotoni in dolgočasni.