Joan Baez prihaja v Ljubljano

Legendarna kantavtorka bo 13. oktobra nastopila v Cankarjevem domu.

Objavljeno
18. marec 2014 13.13
Posodobljeno
18. marec 2014 14.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

V Ljubljano prihaja Joan Baez, legendarna ameriška kantavtorka in aktivna borka za človekove pravice, svojčas tudi glasbena in življenjska sopotnica Boba Dylana. Nastopila bo v ponedeljek, 13. oktobra, v ljubljanskem Cankarjevem domu.

Joan Baez je glasbena sila z močnim vplivom. Marširala je v prvih bojnih vrstah gibanja za državljanske pravice z Martinom Luthrom Kingom, bila inspiracija Vaclavu Havlu v njegovem boju za svobodno češko republiko, pela je na prvi turneji Amnesty International in tudi na svetovnem praznovanju 90. rojstnega dne Nelsona Mandele v londonskem Hyde Parku leta 2008.

Baezova je med drugim vzpostavila gibanje za svobodo govora, se borila za pravice skupaj s Cesarjem Chavezom, organizirala odpor proti vietnamski vojni, 40 let pozneje pa je podprla Dixie Chicks za njihovo hrabrost pri protestiranju proti iraški vojni. S svojimi zgodnjimi posnetki je vpletla tradicionalne balade v jezik rock glasbe, preden je utrla pot Bobu Dylanu leta 1963 ter s tem začela tradicijo dolgotrajnega vzajemnega mentorstva, ki se nadaljuje vse do danes.