Joe Satriani na festivalu Pivo in cvetje

Več kot 60 glasbenih dogodkov na največjem glasbeno-turističnem dogodku v Sloveniji.
Objavljeno
12. maj 2016 16.24
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Laško bo tudi letos gostilo tradicionalni festival Pivo in cvetje, ki bo potekal od četrtka, 14., do nedelje, 17. julija. Dvainpetdeseti festival prinaša razgibano glasbeno dogajanje za različne generacije in različne glasbene okuse.

Matej Oset, član uprave Pivovarne Laško in predsednik organizacijskega odbora festivala, je na današnji predstavitvi festivala poudaril, da njihov novi lastnik razume pomen tega festivala in jih podpira pri njihovih prizadevnajih pri organizaciji tega velikega dogodka. Poudaril je, da ni majhna reč, da mesto s tri tisoč prebivalci gosti največji slovenski festival. Poudaril je tudi, da bo 1. julija letos tudi pravna združitev Pivovarne Laško s Pivovarno Union pod skupnim imenom Pivovarna Laško Union pod zeleno barvo. Dodal je še, da so eno redkih podjetij v koncernu Heineken, ki je ohranilo svoje ime.

Sicer pa je glede festivala povedal, da letos občina intenzivneje sodeluje pri organizaciji, prav tako so se potrudili dati v programu poudarek na slovenski glasbi in na večji prepoznavnosti tako kulinaričnega kot hortikulturnega dela festivala.

Urban Centa, programski direktor festivala, pravi, da so se trudili oblikovati razgiban program, ki bi znal pritegniti zelo široko občinstvo. Poudaril je, da so se zavestno odločili, da bodo letos na odre dali več slovenske glasbe. Tako bodo večere začenjali in zaključevali domači glasbeniki, festival pa bodo začeli (skoraj) domačini Tabu, ki so pred kratkim izdali nov album Nabiralka zvezd z novo pevko Evo Beus.

Po analizah lanskega rekordnega leta po obisku so ugotovili, da je največ občinstva prišlo v Laško predvsem zaradi glasbe, seveda pa se pijače in jedače niso branili. Treba je priznati, da se je festival Pivo in cvetje v zadnjih petih, šestih letih prelevil iz nekoliko večje mestne veselice v mednarodni glasbeni festival, ki pritegne občinstvo iz vseh koncev Slovenije, vse več tudi iz sosednjih držav in tistih nekoliko bolj oddaljenih − Hrvaške, Srbije, Italije, Avstrije, Nemčije, Velike Britanije; njihov starostni razpon zajema več generacij, od malčkov do zrelih ljubiteljev glasbe. Poleg poudarjenega slovenskega dela glasbenega programa je drug poudarek na brazilskih ritmih, kajti 19 dni po zaključku festivala se začnejo 31. poletne olimpijske igre moderne dobe v Riu de Janeiru.

Program na največjem odru Zlatorog bodo tako odprli Tabuji, kar je na današnji predstavitvi komentiral njihov baskitarist Iztok Melanšek z besedami, da so veseli, da bodo imeli to čast, da bodo glasbeno odprli festival Pivo in cvetje. Zaupal nam je, da je to festival, s katerim so tudi sami rasli in na njem spili marsikateri vrček piva in bili nekajkrat v cvetju. Iz Stockholma pa se je po skypu na tiskovno konferenco oglasila tudi ManuElla, ki bo zvečer nastopila v predtekmovanju izbora za pesem Evrovizije. Ker je Laščanka, je povedal, da je bila ena njenih največjih želja, poleg nastopa na izboru pesmi Evrovizije, tudi nastop na enem od odrov na tem festivalu.

Na največjem odru Zlatorog bodo v uvodnem dnevu nastopili še Voodoo Vegas iz Velike Britanije, Siddharta in eden največjih ameriških kitaristov vseh časov Joe Satriani, ki bo prav v Laškem praznoval svoj šestdeseti rojstni dan. V petek bodo obiskovalce na odru Zlatorog razveseljevali Jinx, Happy Ol`McWeasel, švedska skupina Mando Diao, ki jo poznamo predvsem po svetovni uspešnici Dance with Somebody, in Big Foot Mama. V soboto organizatorji obljubljajo Leteče potepuhe, štiričlansko skupino Jay Wud, imenovano po pevcu iz Libanona, ki živi v Dubaju, pred dvema letoma prav v Laškem ponovno združene Šank Rock in posebno presenečenje, ki bo ekskluzivna posebnost med vsemi evropskimi glasbenimi festivali.

Na odru Jubilejnik, ki je namenjen narodnozabavni in popularni glasbi, bodo v četrtek nastopili Gadi in Jan Plestenjak, vmes bo na tem odru tudi tradicionalno odprtje festivala; v petek sledijo Igor in Zlati zvoki ter legendarni Fantje s Praprotna, letošnja evrovizijska ManuElla in hrvaška glasbena zvezda Gibonni. V soboto tudi ne zamudite odrske predstave Back to Black, ki ohranja spomin na Amy Winehouse, tej pa bosta sledila še ansambel Franca Miheliča in že aktivna mlada mamica Manca Špik.

Oder Club na občinskem dvorišču glasbenim ljubiteljem ponuja vpogled v svetovne in domače glasbene posebnosti. V četrtek zato ne zamudite Pliš 5 z Juretom Zrnecem, vroče zabave z zasedbo Leni Kravac ter brazilske skupine Emersound. V petek bodo dogajanje odprli Patetico, sledili bodo kolumbijska zasedba Skampida pa Balkan Boys ter makedonski kitarski virtuoz Vlatko Stefanovski s svojim triom. V soboto boste prisluhnili eni najprijetnejših novosti v slovenskem glasbenem prostoru − skupini Jardier, mednarodni zasedbi Las Cuerdas pa vedno zabavnimi Orleki in brazilski glasbeni atrakciji Pequena Morte.

Na odru Malt, kjer kraljujejo didžeji, bodo vsak večer za plesne ritme najprej poskrbeli najobetavnejši slovenski didžejevski mladi upi, nato pa bodo vajeti prevzeli že prekaljeni mački. V četrtek bo tako nastopil Jack Eye Jones iz Londona; v petek organizatorji napovedujejo prav posebno presenečenje, ki redno gostuje na žurerski Ibizi, v soboto pa bo nastopil že znani Monom. V Kulturnem centru Laško bomo v četrtek slišali dunajski tolkalni ansambel Louie's Cage Percussion; v petek bo tradicionalna predstava muzikala Broadway I Love; v soboto pa sledita Trium in Oktet9.

Posebno doživetje festivala ostaja sobotni ognjemet ob 22. uri in spremljajoči audiovizualni spektakel ob Savinji, ki velja za vrhunec dogajanja. Kot vsako leto bodo organizatorji v Laško povabili tudi številne domače vrhunske športnike, ki tekmujejo z njihovo podporo in pomočjo.