John Fogerty na koncertu v Trstu

Legendarni ameriški rocker iz skupine Creedence Clearwater Revival bo nastopil na Velikem trgu.

Objavljeno
08. julij 2014 13.44
mpi JOHN FOGERTY
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Po tržaškem Velikem trgu bodo jutri zvečer odmevale pesmi južnjaškega rocka, ki jih je za kalifornijsko skupino Creedence Clearwater Revival napisal nejn vodilni avtor, kitarist, orgličar in pevec John Fogerty. Pesmi o močvirjih, krokodilih, bombažu, poplavah, dežju, velikih rečnih ladjah in podobnih nekalifornijskih zadevah so bile središče njihovega glasbenega izraza skupaj z zašmiranim in prepotenim južnjaškem rockom. Johna Fogertyja je ameriška glasbena revija Rolling Stone uvrstila na seznamu sto naj kitaristov na 40. mesto in na seznamu sto naj pevcev na 72. mesto.

John Cameron Fogerty se je rodil 28. maja 1945 v Berkeleyju v ameriški zvezni državi Kaliforniji, kjer je obiskoval srednjo šolo El Cerrito High School skupaj z drugimi člani, s katerimi je kasneje ustanovil znamenito rockovsko zasedbo Creedence Clearwater Revival. Navdušen nad rock'n'roll pionirji, če posebej nad Little Richardom in Bo Diddleyjem, je skupaj starejšim bratom Tomom na ritemkitari ter sošolcema bobnarjem Dougom Cliffordom in baskitaristom Stujem Cookom konec petdesetih let prejšnjega stoletja ustanovil zasedbo Tommy Fogerty and the Blue Velvets, ki se je kasneje preimenovala v The Golliwogs in izdala nekaj neuspešnih singlov. Šele ko se je vrnil iz vojske, kjer je služil kot rezervist, se je leta 1967 skupina preimenovala v Creedence Clearwater Revival (CCR), John pa je zamenjal brata kot pevec v skupini.

Tako se je začela oblikovati zgodovina sodobne popularne glasbe. Vpliv zasedbe CCR je temeljil na preprostem rock'n'rollu, ki ga je izvajala v obliki zelo melodičnih skladb oprijemljivih refrenov, tako v izvirkih (Porterville, Born on the Bayou, Bootleg, Proud Mary, Bad Moon Rising, Lodi, Down on the Corner, Fortunate Son, Travelin' Band, Lookin' Out My Back Door, Up Around the Bend, Who'll Stop the Rain, Have You Ever Seen the Rain, Hey Tonight, Hello Mary Lou), kot tudi v priredbah (Suzie Q, I Put a Spell on You, Good Golly Miss Molly, Cotton Fields, The Midnight Special, I Heard It Through the Grapevine).

Pesem Proud Mary je doživela več kot sto uradnih priredb, neuradno pa jih je več tisoč, kajti vsaka bolj ali manj rockovska zasedba v nastajanju jo zagotovo uvrsti v svoj repertoar. Zelo uspešna je bila predrugačena različica, ki sta jo leta 1971 naredila Ike & Tina Turner.

Še pred snemanjem zadnjega, sedmega studijskega albuma Mardi Gras (1972) je skupino CCR zapustil Tom Fogerty, kmalu izidu pa je zasedba razpadla. John Fogerty je nadaljeval uspešno samostojno kariero, v kateri je nanizal devet studijskih albumov. Baskitarist Cook in bobnar Clifford pa imata od leta 1995 skupaj z drugimi člani zasedbo Creedence Clearwater Revisited, ki preigrava glasbo matične zasedbe in razprodaja staro slavo. Pri Fogertyju pa je drugače, kajti to je še vedno dejaven avtor in izvajalec, čigar pesmi so postale del svetovne glasbene dediščine.