Kate Bush prvič na odru po 35 letih

Daily Mail je zapisal, da gre za zmagoslavno vrnitev, The Guardian pa je koncert označil za neverjeten.

Objavljeno
27. avgust 2014 16.44
Kate Bush
V. U., Delo.si/STA
V. U., Delo.si/STA
Britanska pevka Kate Bush je včeraj prvič po turneji leta 1979 ponovno stopila na koncertni oder. Občinstvo in kritike v dvorani Hammersmith Apollo, kjer ima napovedanih kar 22 koncertov, je pripravila do ovacij, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Zdaj 56-letna pevka, ki je v karieri odšla le na eno turnejo, je poskrbela za pravi šov, ki vključuje helikopter ter sceno reševanja iz morja, obsega pa skoraj štiri desetletja njenega ustvarjanja. Oboževalci, ki so več kot 80.000 vstopnic za nastope razgrabili v 15 minutah po začetku prodaje, so lahko slišali pesmi, kot so Hounds of Love, Oh England My Lionheart in Babooshka.

Britanski mediji so po koncertu kar tekmovali, kateri bo bolj navdušeno pisal o nastopu. Mirror je zapisal, da »zagotovo obstaja le en ustvarjalec, ki je tako hudičevo vztrajen ter ima voljo in čudovito izkrivljeno domišljijo, ki lahko to izpelje«. Daily Mail je na naslovnici zapisal, da gre za zmagoslavno vrnitev, The Guardian pa je koncert označil za neverjeten.

Rezidenca v Hammersmith Apollo pa je sprožila tudi nov val zanimanja za njene albume. Tako se je kar 11 njenih albumov povzpelo med 100 najbolje prodajanih albumov v Veliki Britaniji, kompilacija njenih največjih hitov The Whole Story pa je po podatkih OfficialCharts.com dosegla osmo mesto.

Busheva, ki je začela ustvarjati leta 1975, se je na glasbeno sceno prebila leta 1978 s singlom Wuthering Heights, ki je štiri tedne kraljeval na vrhu britanskih lestvic. Njeno ustvarjanje in značilen sopran pa sta tako ali drugače navdihnila vrsto ustvarjalcev, kot so Tupac Shakur, Johnny Rotten iz Sex Pistols, Björk in Coldplay.

Že prva turneja v letih 1978 in 1979, ki je vključevala čarovnike, poezijo in vrsto kostumov, je požela uspeh, a je glasbenica po njej le redko nastopila v živo – nazadnje leta 1994 na televiziji.

Obstajalo je več teorij, zakaj ne želi nastopati, a je glasbenica za britanski BBC leta 2011 dejala, da jo je pri nastopih odbijal fizični napor, ki ga je morala vanje vložiti.

Kljub temu pa je glas Busheve po mnenju glasbenice Anne Calvi še vedno enako dober, kot je bil nekoč. »Skozi nastop je njen glas postajal boljši in boljši. Na začetku je bilo čutiti nekaj nemirnosti, v nadaljevanju pa je kar poletela,« je dejala v pogovoru za BBC.