Katrina, Europa ter pivo in cvetje

Že drug vroč dan na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem. Katrina in Europe navdušili publiko.

Objavljeno
18. julij 2015 18.20
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Po dveh vročih dnevih se danes zvečer končuje tradicionalna turistično-glasbena prireditev Pivo in cvetje, ki Laško vsako leto za tri dni spremeni v velikanski pivsko glasbeni živ žav. Prodajalci pijač so letos imeli za tovrstno prireditev idealno vreme, kajti pivo teče v potokih in žeja je res huda.

Glavni oder imenovan Zlatorog se je po nekajletnem gostovanju v Jagočah spet vrnil v mestno središče. To je gotovo v veliki meri pripomoglo k lažjemu spremljanju glasbenega programa tistim, ki jih glasba zanima. Je pa ta lokacija za tak oder zelo nerodna, kajti prostor je zelo ozek in dolg in nič kaj primeren za festivalsko spremljanje glasbe. Gneča v prvih vrstah pa se praviloma stopnjuje do skorajda popolne negibljivosti občinstva.

Sinočnji glasbeni program je bil precej zanimiv, sestavljen iz mešanice domače in tuje godbe. Zvezdniki večera in tudi festivala so bili seveda Europe, švedska hard rock skupina, veliko zanimanja pa je pritegnila tudi Katrina.

Na glavnem odru so večer začeli Manouche, electroswingerji, ki predstavljajo svoj drugi album Stisn se k men in nadaljujejo zgodbo o uspehu s prvenca. Precej nenavadno je bilo, da so nastopili pred rockovsko zasedbo I. C. E., ki je za njimi prevzela velik oder. Slednji so nedavno izdali album Tu je raj, ki ga predstavljajo na poletnih nastopih. Sinoči pa so k svojemu repertoarju dodali kar nekaj zimzelenih melodij iz zgodovine rock'n'rolla.

Gotovo pa je bil vrhunec glasbenega večera nastop Katrine, ameriške glasbenice, ki je s svojo angleško skupino Katrina and the Waves imela velikansko uspešnico Walking on Sunshine, ki je zaznamovala poletje 1985. Prav tako je ta zasedba leta 1997 v Dublinu kot predstavnica Velike Britanije zmagala na izboru za pesem Evrovizije s skladbo Love Shine a Light. Takrat je naša Tanja Ribič s skladbo Zbudi se Saše Lošića in Zorana Predina dosegla 10. mesto.

Sinoči je Katrina, ki že nekaj časa deluje brez zasedbe The Waves, pokazala na odru Club, da je iz pravega rock'n'rollerskega testa, saj je s svojo zasedbo ponudila energičen koncert in nikakor ni šlo za patetično razprodajo stare slave. Gajstna umetnica je, ko je od občinstva dobila rožo, rekla – hvala za rožo, ampak jaz si bom izbrala pivo. Ne glede na to, da nikoli ni ponovila svoje največje uspešnice, pa je to glasbenica, ki zna, čeprav igra na roza telecaster kitaro, ostro predstaviti svoj melodičen in močan rock. Seveda pa je bil vrhunec nastopa divjaška različica pesmi Walking on Sunshine.

Vse večji zvezdniki iz Beograda so tudi S. A. R. S. zasedba, ki je poleg bosanske skupine Dubioza kolektiv, tudi edina za katero lahko rečemo, da se je med mlajšimi zasedbami uveljavila tudi v vseh državah, ki so nastale iz socialistične Jugoslavije. Inteligentna in duhovita besedila, so njihova stalnica. Velikanski uspeh je bila njihova pesem o razkoraku med siromaki in bogataši Buđav lebac, sedaj pa predstavljajo nov album Ikone pop kulture, na katerem so se kritično ozrli na naše in vaše idole.

Saj ne da je bil nastop švedske skupine Europe razprodaja stare slave, je pa res, da so se Sloveniji izogibali v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so bili najbolj popularni s svojimi hard rock popevkami The Final Countdown, Carrie in Out of This World ter dobesedno okupirali radijske valove. Pozornost pa so bili deležni tudi pred drugačnim občinstvom v Slovenji pa tudi po svetu, ko so Laibach laibachizirali njihovo največjo uspešnico The Final Countdown. Koncert so na velikem odru, pod katerim je takrat že bila nepopisna gneča, začeli z novimi skladbami z albuma War of Kings, ki ga predstavljajo na poletnih festivalih po Evropi.

Očitno pa ima zasedba, ki je v svoji tridesetletni karieri imela deset let premora, da se je nato v precej okrnjeni zasedbi spet zbrala in nadaljevala svojo pot, v Sloveniji precej občinstva, ki se je zgrnilo pod njihov oder v Laškem, da bi slišalo njihov skandinavski hard rock in pa seveda, sedaj že razvpito skladbo The Final Countdown.

Drugi dan prireditve Pivo in cvetje v Laškem je bil dovolj glasben, gotovo pa glasbe, piva pa tudi kakšnega cveta ne bo manjkalo danes zvečer, ko so nosilci zabave Juanito Makande, CoraViento, Vanny Jordan y suy banda, Alpski kvintet Magnifico, Hladno Pivo, Šank Rock ter kitaristični mojster Stevie Salas.