Kirsty Almeida na turneji po Sloveniji

Zvečer bo ta znamenita angleška pevka odprla postojnski festival Zmaj 'ma mlade.

Objavljeno
20. avgust 2013 15.00
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Te dni se na slovenski turneji mudi angleška pevka nekoliko temačnega pop rock kabareta Kirsty Almeida s svojo skupino The Troubadours. Kirsty Almedia ponuja nekoliko vzporedno in temačnejšo in duhovito realnost, kjer v se klasično kantavtorsko snovanje združuje z mrtvaškimi uspavankami, otožno folk-blues lepoto, new orleansko mardigras obešenjaško pisanostjo, popom s priokusom vuduja in okusno mero Tim Burtonovske čudaškosti. Kot če bi bili The Tiger Lilies ali pa Tom Waits mladi, seksi in lepi.

Britanski tisk je očarala, saj so v Daily Mirrorju zapisali, da je »privlačna, glasbeno nedotakljiva in teatralno provokativna. Kirsty Almeida je presenetljivo originalna pevka in tekstopistka.« The Guardian jo ima za »umetnico, ki jo je potrebno videti v živo … na odru, s svojo skupino v polnem zanosu in razcvetu.« Daily Express pa pravi, da ima »krasen izbor briljantno napisanih in izvedenih pesmi … Dodajte k temu še glas, ki je na čase delikaten in vihrav, osebnost, ki pronica skozi vsak šiv, in pred seboj imate neprecenljivo umetnico ter album. Odlično!«

Rodila se je v Veliki Britaniji, odraščala je v Gibraltarju in veliko potovala kot otrok (med drugim je živela v Venezueli, na Floridi in Filipinih). Je del nove generacije umetnikov, ki poskušajo graditi svojo kariero trajnostno in poskušajo najti vznemirljive načine, da bi kaj spremenili v glasbeni industriji. Potem ko je zapustila Decca Records, je ustanovila svojo založbo All Made Up Records (Vse izmišljeno). Pet njenih pesmi je bilo uporabljenih v britanskih filmih, posnela pa je tudi dve skladbi za film Patagonija. Pesmi, ki pritegnejo so med drugim Spider, If You Can't Make Me Happy, Treat Me Like Your Mother, It Scares Me, Cool Down Rewind in druge.

Leta 2013 jo je producent Joe Boyd povabil, da poje v londonskem klubu Barbican v okviru projekta Way to Blue: Songs of Nick Drake njegovo pesem Cello Song. Kirsty je delala tudi s piscem besedil Robbija Williamsa Guyem Chambersom. Tudi rezultat sodelovanja s kolegom Mr. Scruffom je zelo uspešen remiks pesmi Pickled Spider. Time & Space Machine, T-Boy, Tim Bran, Andy Green, Mr. Benn, HeavyFeet, Tom Davies in Jasper Wilkinson so prav tako naredili remiks Kirstinih skladb, ki se redno predvajajo na angleški televiziji. S skupino je nastopila na uglednih festivalih, kot so Glastonbury, V Festival, Big Chill, Lovebox in The Secret Garden Party, za kar je prejela številne odlične kritike.

Pevka Kirsty Alemeida je vsestranska in izredno inovativna umetnica. Njen vizionarski pristop je pritegnil pozornost BBC, ki je pripravil 10-minutni dokumentarec o tem, kako Kirsty ustvarja in ubira nove poti v glasbeni industriji kot neodvisna umetnica. Njen prihajajoči album DejaVoodu je bil posnet v State of the Ark Studios v Londonu pod producentsko taktirko Youtha (Killing Joke, The Verve, The Orb, Beth Orton, The Fireman s sir Paulom McCartneyjem). Izdala je tudi album Winter Songs, ki raziskuje tako magičnost kot temačnost, ki ga ta čas prinaša.

Pevka in kitaristka Kirsty Almeida in njena spremljevalna skupina The Troubadours (John Ellis, klaviature; Matt Owens, kontrabas; Rick Weedon, bobni, in kitarista Tom Davies ter Steven Buckley) so že nastopili na Kamfestu v Kamniku, v Hiša Layer v Kranju, drevi pa bodo ob 21. uri nastopili na otvoritvi festivala Zmaj 'ma mlade v Postojni. Sledijo še nastopi Ljubljani, in sicer jutri ob 20. uri v Repeteju, v Mariboru 22. avgusta ob 21. uri na odru Poštna, v Novi Gorici 24. avgusta na Poletni sceni in v nedeljo, 25. avgusta, spet v Ljubljani ob 20.30 na Trnfestu.