Koncert štipendistov MOL

Nič manj kot 187 mladih, nadarjenih študentov študira doma in po svetu.

pet, 30.12.2011, 18:00

Mestna občina Ljubljana že dvanajsto leto zapored štipendira nadarjene mlade študente, ki študirajo na različnih univerzah v Ljubljani ali v tujini. 
Na tujem študirajo zlasti glasbeniki, nekaj se jih je predstavilo na skupnem koncertu 
na Ljubljanskem gradu.

Koncert glasbenih štipendistov na Ljubljanskem gradu je po eni strani pokazal upravičenost štipendiranja in javne podpore našim talentom, po drugi pa nakazal študij kot eno izmed etap v razvoju za dosego visoke koncertne ravni in za pridobivanje izkušenj. Pogoj za to je še bolj trdo delo in še bolj ­profiliran študij, izpopolnjen, čim bolj strokovno in mentorsko voden ter 
s tem usmerjen v nadaljevanje živ-ljenja na profesionalni ravni, kar je smisel študija in štipendiranja.

Nastopi mladih glasbenikov so pokazali ravno to – še opazno razdvojenost med tem, kar jim nudi sedanji študij, in onim, kar se pričakuje od njih, ko bodo »padli« na trda tla profesionalizma. Ta kontekst se slehernemu odpira na svoj način; nekateri študirajo na Dunaju, v Gradcu, Salzburgu, na Nizozemskem, v Londonu, Nemčiji, Italiji... ali pa še doma, vendar s perspektivo nadaljevanja tam, kjer so pogoji in kriteriji še strožji in zahtevnejši. Bistvo študija naj bo usmerjenost vseh kandidatov v neki pozitivni in izbrani življenjski cilj, kajpada 
v celoti povezan z glasbo.

Med nastopajočimi v Stanovski dvorani smo tako slišali letošnjo Prešernovo nagrajenko Univerze 
v Ljubljani in dobitnico pomembne nagrade v Avstriji, violinistko Tanjo Sonc z interpretacijo Vivaldijeve Zime. Njena igra je še v razvoju, 
v izdelavi tehnične perfektnosti, dramaturgije, vznesenosti in zanosa. Od tu dalje, bi lahko rekli, saj ji bo profesor Igor Ozim na salzburškem Mozarteumu brez dvoma ­odprl oči in vzdramil dušo.

Pevci

Med pevci smo slišali tri različne karakterje; vsakdo opazno išče svojo identiteto, tako tenorist Aljaž Vesel kot sopranistka Urška Kastelic in altistka Anja Strajnar. Vesel (ob klavirju je bil Tadej Horvat) bo moral več delati na ­pevski tehniki in nasploh odprtem, sproščenem petju ob pravilnem dihanju (Matinata, Granada).

Urška Kastelic (Eric Satie) se kaže kot potencialna pevka v kabaretu, predstavah šansonov, operet in skladb lahkotnejšega žanra ­(tokrat ob spremljavi harmonike Mirka Šlibarja), Anja Strajnar pa se bo ob opazni samozavesti in odrski prezenci razvijala v smislu muzikala in celo popevke na višji, to je selekcionirani ravni oziroma v samostojnih avtorskih ­projektih, pri katerih bi odigrala osrednjo vlogo najbrž tudi kot igralka (klavirska spremljava Barbara Sladič).

Kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc Zupančič je pokazal svojo identiteto; med študijem na Dunaju se je razvil v obe smeri, in kot je videti, to počne naravno in uravnoteženo. Podobno saksofonist Črt Remic, le da je njegova igra manj inventivna in prebujena glede na zgodovino saksofona (zlasti ameriškega).

Simpatična sta bila brata Uroš in Zoran Bičanin (violiona in violončelo), še bolj flavtistka Anita Prelovšek (Mercadante, tretji stavek Koncerta za flavto, Rondo russo). 
V njeni igri je opazen navdih njene vzornice in prijateljice Irene Grafenauer (ob klavirju je bila Rossella Fracaros).

Prijavi sovražni govor