Koncert v spomin Arsenu Dediću

Enkraten dogodek bodo pripravili marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.
Objavljeno
26. januar 2016 16.54
Tiskovna Dedič
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Čeprav je bilo sprva načrtovano, da bo Arsen Dedić imel s svojo družino, ženo pevko Gabi Novak in sinom pianistom Matijo Dedićem, ter prijatelji tak koncert, je prej preminil. Družina in organizator Joc Pečečnik so se nato odločili, da bodo pripravili koncert, ki bo posvečen v spomin temu velikemu hrvaškemu in jugoslovanskemu umetniku.

Na današnji tiskovni konferenci so povedali, da bo koncert v spomin Arsenu Dediću - Sve je bilo muzika v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma 14. marca. Poleg njegovih družinskih članov bodo tudi gostje Gibonni, Zoran Predin, Rok Pečečenik, Lado Leskovar in Vita Mavrič nastopili ob spremljavi Ante Gelo Orkestra.

Organizator koncerta podjetnik Joc Pečenik je povedal, da mu je bila Dedićeva glasba vedno zelo blizu. Koncert bo tudi simboliziral slovensko-hrvaško prijateljstvo, ki je povsem na drugačni ravni, kot bi se dalo soditi po obnašanju in izjavah politikov na obeh straneh. Arsen Dedić je zagotovo bil eden od mostov med obema narodoma. Sicer pa je Pečečnik na vprašanje Dela, ali se bo odslej ukvarjal tudi z organizacijo koncertov, povedal, da ima za sabo organizacijo že več kot 150-ih koncertov po njihovih igralniških objektih doma in v tujini.

Zoran Predin, ki je pomagal pri organizaciji, je uvodoma poudaril, da je bil Arsen Dedić glasbenik velikega formata, ki je ne le napisal veliko besedil in glasbe za pesmi, temveč je bil tudi skladal filmsko in gledališko glasbe. Dodal je še, da so gostje večinoma tudi sodelovali z Arsenom Dedićem.

Matija Dedič je predstavil spremljevalni orkester, ki ga vodi njegov prijatelj iz študijskih let v Gradcu Ante Gelo. Z njim in njegovim orkestrom sta Matija Dedić in Gabi Novak sodelovala pri dveh izvrstnih in uspešnih albumih posodobljenih izvedb Arsenovih pesmi. Tudi Arsen je bil navdušen nad rezultatom. Zato so se odločili, da jih bodo ti glasbeniki tudi tokrat spremljali.

Lado Leskovar pa je obujal spomine na druženje z Arsenom in družino Dedićevih. Na festivalih sta pogosto nastopala skupaj in je Arsena oboževal tako kot avtorja in pevca. Na koncertu bo v slovenščini odpel Dedićevo pesem Sve što znaš o meni, ki jo je prevedel Matej Kranjc. Rok Pečečnik pa je povedal, da mu je zelo blizu glasbena zgodovina jugoslovanske in slovenske popevke. Čeprav v Zagrebu študira gledališko režijo, pa je glasba še vedno sestavni del njegovega življenja.

Gabi Novak je priznala, da je Ljubljana vedno imela posebno mesto v Arsenovem srcu. Seveda pa tudi v njenem, kajti prvi pravi javni nastop je imela ravno v Ljubljani na Gospodarskem razstavišču, kamor jo je na koncert leta 1957 povabil Bojan Adamič. Ta je slišal posnetke pesmi, ko je sinhronizirala risanke.

Čeprav ima Arsen Dedić bogat opus, pa je pela le kakšnih 20 njegovih pesmi. Z Arsenom sta se spoznala leta 1959 na Zagrebškem festivalu, kje je ona pela, on pa je sodeloval kot besedilopisec. Skupaj sta bila 45 let, v katerih sta se dopolnjevala in izpopolnjevala, čeprav sta si v mogočem bila precej različna. Njej je bila bliže zabavna glasba, čeprav sama ta izraz sovraži, njemu pa kantavtorstvo, šansonjerstvo. Dodala je še, da se je z Arsenovo pomočjo v zadnjih desetih letih, kakor tudi ob pomoči sina Matije, vendarle nekako izluščila ven iz same zabavne glasbe, se nekoliko približala jazzu, se osamosvojila in postala Gabi Novak kot si je želela.