Kraftwerk se vračajo

V ljubljanski Hali Tivoli bodo pionirji elektronske glasbe nastopili 22. februarja prihodnje leto.

Objavljeno
04. oktober 2017 17.01
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Minilo je že 13 let od njihovega prvega koncerta v Ljubljani v razprodanih Križankah. Prihodnje leto, 22. februarja, pa se bodo Kraftwerk vrnili v ljubljansko Halo Tivoli s prav posebno 3-D koncertno izkušnjo. Očitno so Kraftwerk vedno korak ali dva pred vsemi.

Nemški pionirji elektronske glasbe Kraftwerk veljajo za eno najpomembnejših skupin v glasbeni zgodovini. Njihov prepoznavni vpliv je opazen tako v različnih žanrih, od krautrocka, techna, elektronike in klasike do hiphopa in popa. Vplivali pa so na celotno generacijo electropopa z Depeche Mode na čelu in electropunka s Suicide kot vzorniki.

Ko so prvič obiskali Slovenijo leta 2004, je to bilo ob 30-letnici prelomnega albuma Autobahn. Hkrati so predstavili svoj novi, za zdaj zadnji album Tour de France. Kraftwerk so namreč strastni kolesarji in to, da so poskrbeli za uradno glasbo tega svetovno znamenitega kolesarskega tekmovanja, je bilo povsem samoumevno.

Tokrat pa bodo nastopili s spektakularnim 3-D šovom. Kraftwerk so se odločili in v 3-D tehnologiji povzeli sedem svojih studijskih albumov v sedanji zvočni podobi in album miksov (Autobahn, 1974; Radio-Activity, 1975; Trans-Europe Express, 1977; The Man-Machine, 1978; Computer World, 1981; Electric Café, 1986; The Mix, 1991; Tour de France, 2003). Na poletnih koncertih so na vsakem po vrsti izvedli po en album v celoti, v jesenskem paketu pa bodo naredili povzetek svojega opusa.