Kristijan Krajnčan na tekmovanju Theloniousa Monka

Bobnar Kristijan Krajnčan se bo med dvanajstimi glasbeniki potegoval za prestižno ameriško glasbeno nagrado.

Objavljeno
02. september 2012 18.22
Posodobljeno
03. september 2012 12.00
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura
Kristijanu Krajnčanu se je uspelo uvrstiti v polfinale mednarodnega jazz tekmovanja Thelonious Monk (Thelonious Monk International Jazz Competition) za glasbenike do trideset let, ki bo konec septembra v Washingtonu. Na tekmovanju je vsako leto v ospredju drug inštrument, letos so to bobni.

Bobnar Kristijan Krajnčan je prvi Slovenec, ki je prišel med dvanajst polfinalistov, med katerimi je pet Evropejcev (poleg njega še dva Izraelca ter dva Nemca) in sedem Američanov. Novico pa je objavil tudi The New York Times. Gre za prestižno glasbeno tekmovanje, ki močno vpliva na kariero mladih jazzovskih glasbenikov. Nagrada je mamljiva – štipendija, vredna 25.000 dolarjev, in pogodba za snemanje plošče pri znani založbi Concord Music Group. Med nekdanjimi nagrajenci so tudi saksofonist Joshua Redman, pevki Roberta Gambarini in Gretchen Parlato, pianist Tigran Hamasyan in drugi, ki jim je nagrada odprla pot na velike svetovne jazzovske odre.

Tudi Kristijan Krajnčan pravi, da si od morebitne zmage veliko obeta. Že dolgo je razmišljal o prijavi na tekmovanje, saj je spremljal zgodbe svojih kolegov, ki jim je tekmovanje odprlo marsikatera vrata v jazzovskem svetu. Na svoji prvi plošči KK Contemporary Jazz Ensemble, ki jo je izdal v samozaložbi pred dvema letoma (zdaj pa bo doživela ponatis še pri libanonski založbi), je namreč združil uspešne mlade glasbenike, med katerimi so bili tudi nekdanji zmagovalci Monkovega tekmovanja, kot sta trobentač Ambrose Akinmusire in pianist ter skladatelj Tarek Yamani, ki mu je svetoval, naj se prijavi na letošnje tekmovanje.

Krajnčan, ki mu je bila glasba položena v zibko, saj se vsa njegova družina z njo profesionalno ukvarja, je glasbeno pot začel z igranjem violončela, pozneje pa se je preusmeril na bobne ter leta 2009 diplomiral na konservatoriju Prins Claus v nizozemskem Groningenu. Postdiplomski študij nadaljuje na konservatoriju v Amsterdamu, kjer se posveča predvsem filmski glasbi. Med praktičnim delom študija je napisal glasbo za štiri študentske filme, saj glasbeni konservatorij tvorno sodeluje s tamkajšnjo filmsko akademijo. Kot bobnar je član kvinteta naše pianistke Kaje Draksler, igra v triu romunskega kitarista Georga Dumitriuja in triu indonezijskega pianista Srija Hanurage. Njegov mentor Ralph Peterson Jr. ga je naznanil kot novo zvezdo na jazzovskem horizontu. Revija All About Jazz ga je označila za inovativnega konceptualista z občutkom za detajle in stilistične impulze.

Trenutno Krajnčan razmišlja o repertoarju, s katerim se bo izkazal na Monkovem tekmovanju. V petnajstminutnem nastopu mora z dodeljeno zasedbo odigrati tri stilsko različne skladbe, med katerimi morajo biti Monkova skladba, skladba, odigrana z metlicami, in ena po lastni izbiri, v kateri mora biti izpostavljen bobnarski solo. Polfinaliste bodo budno spremljali in ocenjevali priznani jazzovski bobnarji Roy Haynes, Ben Riley, Peter Erskine, Carl Allen, Brian Blade in bobnarka Terri Lyne Carrington.

Polfinale se bo odvijal 22. septembra v Naravoslovnem muzeju v Washingtonu, naslednji dan pa se bodo trije finalisti za nagrado potegovali še na gala koncertu v Kennedyjevem centru s posebnimi gosti, med katerimi bodo nastopili pevki Patti Austin in Aretha Franklin, pianist Herbie Hancock (ki je sicer tudi predsednik Thelonious Monk Institute of Jazz) in saksofonist Wayne Shorter. Večer s sloganom »Ženske, glasba, diplomacija« pa bo posvečen nekdanji ameriški državni sekretarki Madeleine Albreight, ki naj bi svojo ljubezen do jazz glasbe večkrat uporabila kot diplomatsko orodje v premoščanju kulturnih razlik.

Polfinale bo mogoče spremljati tudi v živo preko spletne strani Thelonious Monk Institute of Jazz, ki tekmovanje organizira, in spletne strani Smithsonian Institution.