Laibach je »pel in sanjal« v Bruslju

Kljub cenzorskemu posegu EK je skupina koncert odigrala, a ne v povezavi z zeleno prestolnico EU, kakor je bilo predvideno.

Objavljeno
09. februar 2016 22.12
Jelka Šutej Adamič
Jelka Šutej Adamič
Slovenska glasbena skupina Laibach se je prejšnji mesec odpravila na novo turnejo po okupirani Evropi z naslovom Moje pesmi, moje sanje, v okviru katere so se danes zvečer s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija predstavili v Bruslju, v dvorani Henry Le Boeuf Hall, v znamenitem kulturnem centru Bozar.

Program za bruseljski nastop sta skupaj pripravila Laibach in Simfonični orkester RTV Slovenija, skladbe je pripravil mladi slovenski skladatelj Anže Rozman, orkestru pa je dirigiral Simon Dvoršak. Na njihovi spletni strani smo prebrali, da je bil poseben gost na bruseljskem odru Boris Benko (Silence). Občinstvo je prisluhnilo novim interpretacijam že priznanih pesmi skupine Laibach, vključno s tistimi iz projektov Sound of Music in Spectre pa tudi z albuma WAT iz leta 2003 (Now You Will Pay, The Great Divide, Das Spiel ist aus!), ki se ukvarja z begunsko in migracijsko krizo v Evropi in na Bližnjem vzhodu.

Petintrideset let o umetnosti in totalitarizmu

Skupina je na turneji že nastopila v nekaterih skandinavskih mestih, v Nürnbergu in Berlinu (v znameniti dvorani Haus der Kulturen der Welt), kjer so njihov koncert razprodali že več dni pred dogodkom. Skupina Laibach je imela poleg gostovanja v Pjongjangu v Severni Koreji ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije zelo plodno in delovno leto, saj so se v prvi polovici lanskega leta predstavili na številnih koncertih po Evropi in v Sloveniji, pozneje tudi na veliki turneji v ZDA in Kanadi, temu pa sta ob 35. obletnici skupine sledila še dva posebna nastopa v domačih Trbovljah. Julija je zasedba odigrala razprodan koncert na strehi zagrebškega Muzeja sodobne umetnosti, decembra pa prav tako razprodan koncert v beograjskem kulturnem centru Mixer House. Vmes je Laibach nastopil še na festivalih na Portugalskem, v Srbiji in Makedoniji, Moderna galerija v Ljubljani pa je predstavila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere osrednji sestavni del je bila skupina Laibach. Letos je bila skupina Laibach, ki se 35 let ukvarja z vprašanji umetnosti in totalitarizma, tudi med desetimi nominiranci za Delovo osebnost leta 2015.

Skupna pot v Bruselj

Festival Ljubljana je bil že konec prejšnjega tedna deležen očitkov, ker so za prevoz v Bruselj najeli letalo, vendar organizatorji zagotavljajo, da je bilo najetje letala precej cenejše, kot če bi sodelujoči v Bruselj odpotovali z redno letalsko linijo. Pot v Bruselj so namreč združili tudi z odhodom predstavnikov Mestne občine Ljubljana na slavnostni prevzem naziva Zelena prestolnica Evrope 2016 (danes je namreč Ljubljana v Bruslju od britanskega Bristola uradno prejela naziv evropske zelene prestolnice) in s predstavitvijo programa 64. Ljubljana Festivala na Evropskem združenju festivalov.

Laibach bodo turnejo nadaljevali, koncerte bodo pripravili tudi v Frankfurtu, Londonu, Münchnu in drugod, konec poletja pa načrtujejo tudi koncert v Ljubljani.

Novak: Odkrit cenzorski poseg evropske komisije

Nekaj ur pred koncertom smo dobili izjavo Ivana Novaka, člana skupine Laibach: »Festival Ljubljana nas je povabil, da v kontekstu razglasitve Ljubljane za Zeleno prestolnico Evrope odigramo koncert v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV. Povabilo smo sprejeli, vendar je evropska komisija – direktorat, v čigar pristojnosti je inštitut Zelene prestolnice – protestirala proti izboru Laibacha in predlagala kaj 'primernejšega'. V pismu so izjavili: 'Vse kaže, da bi zaradi ironičnosti, na kateri temelji njihova glasba, občinstvo, ki ni dovolj seznanjeno s tem žanrom, vse skupaj lahko narobe razumelo.' In predlagali: 'Zaradi tega bi bilo morda pametno o vsem tem spet razmisliti in se morda obrniti h kakšnemu bolj klasičnemu načinu zabave.’ Kljub temu odkritemu cenzorskemu posegu evropske komisije (mimogrede – nič manj subtilnemu, kot je bila cenzura v Severni Koreji) sta se MOL in Festival Ljubljana odločila, da koncert vseeno izvedemo, le da formalno ne v povezavi z Zeleno prestolnico, ampak zgolj kot dogodek v kontekstu Festivala Ljubljane, ki ima v Bruslju te dni prav tako svojo promocijsko predstavitev.«

Zanimalo nas je še, ali vedo, kdo bo njihovo občinstvo. Novak je odgovoril, da bo »občinstvo – tako kot v Severni Koreji – sestavljala domača in tuja politična elita, gospodarstveniki in občinstvo z vseh vetrov«.