Laibach spet po okupirani Evropi

Slovenska pop skupina bo v okviru turneje Moje pesmi, moje sanje nastopila tudi na posebnem koncert v Bruslju s simfoniki RTV Slovenija.

sre, 13.01.2016, 18:00
Lani so imeli Laibach poleg gostovanja v Severni Koreji ob dnevu osvoboditve izpod japonske okupacije izjemno plodno in delovno leto, saj so se v prvi polovici leta predstavili na številnih koncertih po Evropi in v Sloveniji, pozneje tudi na obsežni turneji v ZDA in Kanadi, temu pa sta, ob 35. obletnici skupine, sledila še dva posebna nastopa v domačih Trbovljah. Julija je zasedba odigrala razprodan koncert na strehi zagrebškega Muzeja sodobnih umetnosti, decembra pa prav tako razprodan koncert v beograjskem kulturnem centru Mixer House. Vmes je Laibach nastopil še na festivalih na Portugalskem, v Srbiji in v Makedoniji, Moderna galerija v Ljubljani pa je predstavila obsežno zgodovinsko razstavo o Neue Slowenische Kunst, katere osrednji sestavni del je bila skupina Laibach.

Svetovno najbolj znana slovenska pop skupina Laibach se je te dni odpravila na novo turnejo po okupirani Evropi. Prva Laibachova turneja po okupirani Evropi se je zgodila že leta 1983, ko so Evropo delile meje, žične ograje in zidovi.

Turneja se sicer uradno imenuje The Sound of Music Tour v spomin na odmevne lanske nastope v Severni Koreji, kjer so izvajali nekaj pesmi iz tega glasbenega filma. Prvi nastop bodo imeli danes zvečer v Nürnbergu, nato bo sledil Berlin z že nekaj časa razprodanim koncertom v znameniti dvorani Haus der Kulturen der Welt. Ta koncert bo v okviru medijsko raznorodnih dogodkov festivala Krieg singen, ki v luči stote obletnice velike vojne tematizirajo vojno, predvsem njen zvočni del.

Laibach bodo imeli 9. februarja tudi velik samostojni koncert v dvorani Henry Le Boeuf Hall, v znamenitem bruseljskem kulturnem centru Bozar, kjer bodo nastopili skupaj s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod taktirko dirigenta Simona Dvoršaka, aranžmaje za orkester pa bo pripravil mladi slovenski skladatelj Anže Rozman.

Skupina bo na turneji predstavila tudi del programa, ki ga je izvajala v Pjongjangu, dodala pa bo še nekaj novih interpretacij pesmi iz glasbenega filma The Sound of Music, kakor tudi nekaj svojih starejših skladb, iz obdobja albuma WAT, objavljenega leta 2003 (Now You Will Pay, The Great Divide, Das Spiel ist aus!), ki so danes, v času evropske begunske krize, spet zelo aktualne. Laibachizacija Evrope se nadaljuje!

Povezane novice

Neue Slowenische Kunst na 550 straneh
10. september ob 14:45
Pri založbi MIT Press je izšla publikacija NSK od Kapitala do kapitala, ki teoretsko in umetnostnozgodovinsko osvetli umetniško gibanje Neue ...
Prijavi sovražni govor