Lea Sirk: Roža brhkosti iz Primorske

Izdala je prvenec, poln kakovostnega popa.

Objavljeno
24. november 2014 11.42
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Za Izolanko Leo Sirk je glasba življenjska opredelitev, ki jo je po nekajletnem intenzivnem pojavljanju v televizijskih oddajah in na nekaj festivalih okronala s prvencem Roža. Na njem je 12 pesmi, ki so nastale v domači kuhinji z njenim življenjskim partnerjem, glasbenikom in producentom Gabrom Radojevićem, kot aranžer pa je na albumu močan pečat pustil Anže Langus Petrovič. Izid albuma je napovedala s singlom Tako je. Roža je zrel pop izdelek in hkrati pogumen ter odločen korak v festivalski glasbeni izraz.

Lea Sirk je 25-letna pevka, flavtistka in spremljevalna pevka, ki se je doslej uveljavila v televizijski oddaji Parada, na festivalu Melodije morja in sonca leta 2007 s pesmijo Povej mi, kdaj z Jasno Jug, na Emi leta 2009 s pesmijo Znamenje iz sanj in naslednje leto s pesmijo Vampir je moj poet ter na Slovenski popevki s pesmijo Čudovit je svet, kjer je prejela nagrado za najboljšo interpretacijo.

Pogumen korak je naredila predvsem zato, ker album prinaša nove pesmi in ni zbirka že znanih z dodatkom ene ali dveh novih. To je znak, da misli resno s svojim glasbenim izražanjem. Album, ki zato deluje kot celota, je nastajal nekaj let, besedila so predvsem osebnoizpovedna. Kot pravi, »so nastala, kot bi pisala zgodbe o sebi, zelo hitro in spontano, predvsem pa resnično«. Tudi glasba je večinoma njeno avtorsko delo, pri snemanju pa ji je bila v pomoč mojstrska ekipa: Robert Pikl, kitare, Anže Langus Petrovič, baskitara, Jure Rozman, bobni, Boštjan Grabnar, klaviature, in Rudi Bučar, spremljevalni glas, Gaber Radojević pa je poskrbel za produkcijo.

In od kod ime Roža? »Roža se rodi in raste, dokler ne zacveti, moramo jo zalivati, negovati in nanjo gledati z ljubeznijo. Ravno tako je z glasbo.«