Legendarni Dr. John kmalu v Ljubljani

Mojster neworleanškega zvoka bo nastopil v Kinu Šiška 8. novembra

Objavljeno
28. avgust 2014 10.54
Z. M., kultura
Z. M., kultura
V ljubljanski Kino Šiška 8. novembra prihaja največji še živeči glasbenik svetovno prepoznavnega zvoka New Orleansa, ki je mešanica zvokov preteklosti in prihodnosti. Dr. John (Malcolm John »Mac« Rebennack, Jr.) že skoraj petdeset let zelo izvirno prepeva blues, rhythm and blues, rock & roll, funk, jazz in še kaj. Doslej je nastopil s številnimi glasbeniki svetovnega formata, kot so Van Morrison, Aretha Franklin, Mick Jagger, Eric Clapton in mnogi drugi. Predlanskim je njegov odlični album Locked Down produciral Dan Auerbach iz skupine The Black Keys, prav te dni pa je izšel novi album Ske-Dat-De-Dat: The Spirit of Satch, posvečen velikemu Louisu Armstrongu.

Zadnji je bil tudi eden od najboj zgodnjih glasbenih vplivov, kajti njegov oče, ki je imel prodajalno plošč, mu je na veliko predvajal glasbo domačina Louisa Armstronga. Naslednji odločilni vpliv nanj pa je imel razvpiti blues pianist Professor Longhair, ki je že nastopil v ljubljanskih Križankah. Podobno glasbeno izročilo, kot ga je v svetu populariziral Dr. John, izvaja tudi Hugh Lauire.

Doslej je Dr. John prejel šest grammyjev in bil sprejet v Rock & Roll Hall of Fame. Njegova pestra glasbena kariera se je začela v petdesetih, ko je kot studijski glasbenik pisal glasbo in igral kitaro z glasbeniki, kot so Professor Longhair, Art Nevill, Joe Tex in drugi. V šestdesetih letih se je Dr. John odpravil proti zahodni obali Združenih držav Amerike, kjer je kot studijski glasbenik igral za glasbenike, kot so Sonny in Cher in The Rolling Stones, s katerimi je sodeloval pri izjemenem albumu Exile On Main St.

To je bilo tudi obdobje, ko se je siceršnji navdušenec za voodoo tradicijo New Orleansa daleč od doma zavedel svojih korenin in je ustvaril odrski lik, znan pod imenom Dr. John The Nite Tripper in začel samostojno nastopati. Usoden je bil že prvenec Gris-Gris iz leta 1968, na katerem je predstavil edinstveno mešanico voodoo mistike, funka, ritma in bluesa, psihedeličnega rocka in kreolskih korenin. Sam je namreč potomec Akadijcev, francosko govorečih priseljencev, ki so se sprva naselili v Kanadi, potem pa se zaradi premrzlega okolja množično preselili v Luisiano.

Med drugim je izdal tudi dva izjemna albuma Sun, Moon and Herbs leta 1971, na katerem sta nastopila tudi Eric Clapton in Mick Jagger, ter In The Right Place (1973) z uspešnicama Right Place Wrong Time in Such a Night. Leta 2007 so ga sprejeli v Louisiana Music Hall of Fame in Blues Hall of Fame. Na jesenski evropski turneji se bo Dr. John predstavil s svojo spremljevalno skupino The Nite Trippers, s katero bo preigraval svoje največje uspešnice.