Lent ni več vprašanje

Ministrstvo za kulturo in mesto bosta za festival namenila še po 77.000 evrov.

Objavljeno
30. maj 2014 00.44
Slovenija, Maribor, 30.6.2012 - festival Lent 2012 foto:Tadej Regent/Delo
Peter Rak, kultura
Peter Rak, kultura
Maribor – Vlada je danes sprejela sklep o dodatnem financiranju mariborskega Festivala Lent; iz proračuna bo zagotovila dodatnih 77.000 evrov, enak znesek bo prispevala še Mestna občina Maribor.

To je manj, kot so pričakovali organizatorji festivala, ki so opozarjali, da jim je za uresničitev zmanjkalo 220.000 evrov. Vendar bodo po besedah direktorja Narodnega doma Vladimirja Rukavine razliko prisiljeni premostiti oziroma jo bodo poskušali nadomestiti s sredstvi sponzorjev. S sklepom vlade je tako odpravljena še zadnja ovira za izvedbo največjega slovenskega poletnega festivala, ki bo potekal v enakem obsegu kot v preteklih letih.

Rukavina je poudaril, da je odločitev prišla v zadnjem trenutku, saj bi se drugače morali odpovedati največjemu prizorišču – velikemu odru na Dravi. Zdaj pa bodo lahko začeli že jutri postavljati odre in podpisovati pogodbe z nekaterimi izvajalci.

Program bodo predstavili v prihodnjih dneh, med bolj znanimi imeni na nabrežju Drave pa bo, denimo, zasedba Inner Circle, a so zaradi zamud po besedah Rukavine v vodo padli pogovori z nekaterimi zvezdniki, kot je Al Jarreau. Rukavina pravi, da mora mariborska občina po zakonu o uresničevanju javnega interesa za kulturo pripraviti novo strategijo lokalnega programa za kulturo, v kateri bo določila tudi dolgoročno delovanje festivala Lent.