Letošnja Druga godba v znamenju pevk

Že 31 leto zapored bo konec maja Ljubljana za nekaj dni postala mesto svetovnih glasb.

Objavljeno
06. maj 2015 18.06
druga godba 2015
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Druga godba je mednarodni festival zanimivih glasbenih talentov in eden najpomembnejših glasbenih festivalov srednje Evrope. Že 31 let predstavlja neznane glasbene vsebine in svojim obiskovalcem omogoča izvrstno in navdihujočo glasbeno izkušnjo. Letos bodo te izkušnje deležni od 28. do 30. maja, ko bo 15 zasedb nastopilo na devetih odrih ljubljanskih klubov in koncertnih dvoran, je povedal Rok Košir, v. d. direktorja zavoda Druga godba.

Mednarodni glasbeni festival bo v četrtek, 28. maja, v Klubu Cankarjevega doma otvoril puščavski blues Azize Brahim iz Zahodne Sahare, sledila pa bo mavretanska zvezdnica Noura Mint Seymali. Večer se bo zaključi v Pritličju, kjer bo legenda duba DJ Dennis Bovell iz Barbadosa skrbel za dubovsko glasbeno podlago. Predvečer Druge godbe je tudi poklon eni najbolj prepoznavih svetovnih glasbenih založb glasb sveta Glitterbeat iz Ljubljane.

Naslednji dan, v petek, 29. maja, se bo Druga godba nadaljevala v Kinu Šiška, z vse večjo zvezdnico Maročanko Hindi Zahro, ki je na tem odru že nastopila, sledil pa bo nastop ene trenutno najbolj vročih glasbenih zasedb iz Združenih držav Američe tUnE-yArDs, ki so pred leti že nastopili na Metelkovi.

Ker bo prevoz z avtobusi LPP-ja v času festivala brezplačen za obiskovalce koncertov, se bo občinstvo nato lahko odpeljalo na Metelkovo, kjer bo v Gala hali najprej nastopila Libanonka Yasmine Hamdan, ki je nedavno nastopila v filmu Večni ljubimci Jima Jarmuscha. Sledili bodo psihadelični podtoni letošnje Druge godbe v klubu Channel Zero, kjer se bo predstavila turška zasedba Hayvanlar Alemi. Večer koncertov se bo končal z nastopom britanske skupine Sons Of Kemet. V klubu Gromka pa bosta brezplačno za vse radovedneže zvočna ozadja pripravjala DJ Ops in D. Watts Riot.

Sobotni del Druge godbe, 30. maja, se bo začel v balkanski prestolnici glasbe, na Dunaju, od koder prihajajo Madame Baheux, ki bodo nastopile v Klubu Cankarjevega doma. Nato pa bo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma najprej zazvenel vrhunski bosanki sevdah Boža Vreće ter prav tako vrhunski vokal španske pevke Sílvie Pérez Cruz ob spremljavi kitarista Totija Solerja. Zvečer se bo festival nadaljeval v Kinu Šiška, kjer bo nastopila domača zasedba enci benci Katalena, nato pa še poskočna italijanska zasedba Canzoniere Grecanico Salentino. Za veliki finale letošnje 31. Druge godbe pa so v Stari mestni elektrarni pripravili nastop portugalsko-angolskega projekta Batida, kjer je ritem prepleten s plesom in aktualnopolitičnimi video sporočili.

Da je dinamična programska usmeritev Druge godbe prava, saj poleg kakovosti prinaša tudi glasbeno in geografsko širino, potrjuje tudi dejstvo, da se je že peto leto zapored uvrstila na seznam 25 najboljših mednarodnih festivalov po mnenju revije Songlines Magazine iz Velike Britanije, pravi Bogdan Benigar, direktor programskega odbora Druge godbe.