Liars predstavili album Mess

Ameriški electro punk trio je sinoči nastopil v ljubljanskem Kinu Šiška.

Objavljeno
21. oktober 2014 13.53
Liars/koncert
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Liars so v Ljubljani že nastopili, in sicer pred desetletjem na Trnfestu, ko so bili v kaotični kitarski punk fazi z albumom They Were Wrong, So We Drowned. Zdaj pa je ta trio iz Los Angelesa, ki je nastal leta 2000 in deluje v postavi Angus Andrew (glas), Aaron Hemphill (tolkala, kitara, sintisajzerji) in Julian Gross (bobni), v precej drugačnih glasbenih sferah. Zdaj so se udomačili v arhaičnem alter disco zvoku, zato niti ni presenečenje, da imajo njihovi zadnji izdelki domicil pri angleški neodvisni založbi Mute, ki je precej prva vzela pod okrilje tovrstno glasbo. Tako niti ni čudno, da aktualna glasba sedanjih Liars nekatere starejše glasbene poslušalce ponese v mladost, ko so svoje prve korake delali Deutsch Amerikanische Freundschaft, Throbbing Gristle, Cabaret Voltaire, Laibach, Nitzer Ebb, Front 242 in podobni.

V dvorani Komuna ljubljanskega Kina Šiška je zasedba Liars izvedela koncert s poudarkom na pesmih z novega, sedmega po vrsti, studijskega albuma Mess, katere napovedni singel in uspešnica z njega Mess On A Mission je bila med občinstvom še najbolje sprejeta.

Sicer pa je koncert potekal v precej nenavadni atmosferi, kajti pevec Angus Andrew se je skoraj ves čas koncerta skrival za svojimi lasmi, pa še težave z mikrofonom je imel. Ne glede na to so Liars na malem odru ponudili zanimiv elektronski alter disco zvok, precej drugačen od njihovega zgodnjega kitarsko punkovskega udejstvovanja, čeprav so bili elektronski zvoki pri njih vedno prisotni. Vendar je le treba priznati, da je njihov alter disco zvok veliko bolj prežet s punkovsko angažiranostjo in energijo, kot pa morebiten diskoidni elektronski eskapizmem, ki dominira na trenutni plesno-elektronski glasbeni sceni. S svojim elektronskim minimalizmom Liars dejansko ponudijo veliko in potrjujejo, da manj je več.