Ljubljana bo počastila 
Franza Liszta

Ljubljanski poletni festival se bo v drugem delu programa poklonil dvestoti obletnici rojstva Franza Liszta.

Objavljeno
27. julij 2011 20.15
Posodobljeno
27. julij 2011 20.38
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Ljubljanski poletni festival je uspešno dočakal prvo polovico oziroma bo osrednji del letošnjega programa namenil komorni glasbi in še posebej proslavitvi dvestote obletnice rojstva slavnega madžarskega pianista, skladatelja, dirigenta in glasbenega publicista Franza Liszta.

Na današnji tiskovni konferenci so predstavili prav ta, komorni del, v katerem se bodo predstavili mladi slovenski glasbeniki, tako v okviru mednarodnega projekta Music ­masters on Air (MusMA), ki si ga je pred dvema letoma zamislilo deset evropskih glasbenih festivalov, kot posebnega cikla Hommage à Liszt in MIO 2012 – Orkestrske akademije 2011.

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek je z dosedanjim potekom 59. ljubljanskega poletnega festivala zelo zadovoljen, tako z izvedbo celotnega programa kot z obiskom. Poudaril je, da je mogoče občutiti drugačno cenovno politiko prodaje vstopnic, kar pomeni, da je bilo devetdeset odstotkov vstopnic prodanih vnaprej, ker so na dan prireditve­ cene za polovico višje.

V pripravi je poseben videoposnetek Mahlerjeve Osme simfonije za potrebe EBU (48 držav), razmišljajo tudi o CD. Brlek je omenil, da je bilo 3. julija na Kongresnem trgu okrog 15.000 ljudi, prodali so 5700 vstopnic za sedeže.

Veronika Brvar je predstavila projekta MusMA in Hommage à Liszt ter komorne koncerte. Projekt ­MusMA je podpisalo deset evropskih festivalov: Ljubljana, Klara (Belgija), Granada (Španija), Bemus (Srbija), Moravska jesen (Češka), Wratislavia Cantata (Poljska), Musica do Estoril (Portugalska), Emilia Romagna (Italija), Hungarofest (Madžarska) in Ankara (Turčija).

Program je namenjen novim generacijam skladateljev (med njimi je zdaj na Portugalskem Nana Forte) ter izvajalcem – 
pianistka Nina Prešiček je bila kot slovenska predstavnica v MusMA že v Granadi, igrala je tudi v Alhambri. Med drugim je izvedla delo 
A ­broken car Nane Forte.

Na prvem koncertu v počastitev Liszta bo 1. avgusta v Viteški dvorani Križank nastopil pianist Zoltan Peter s skladbami Ludwiga van Be­ethovna in Franza Liszta, na drugem Nina Prešiček v okviru projekta MusMA z deli sedmih skladateljev iz zadnjih desetletij, nekaj je najnovejših, kot Iluminada Pérez Frutos, João Godinho, Fazli Orhun Orhon, ali pa bodo prvič izvedena pri nas (Toru Takemitsu, George Crumb).

Tretji koncert bo imel pianist Ivan Skrt. Izbral je program izvirnikov in priredbe Franza Liszta 
z motivi iz oper in samospevov ­(Verdi, Gounod, Schubert, Schumann). Četrti koncert bo sredi avgusta, ko bo v Ljubljani gostoval sloviti Komorni orkester Franza Liszta z deli Bartóka, Liszta, C. Ph. E. Bacha in Brahmsa.

V okviru MIO 2012 – Orkestrska akademija bo v to nedeljo v SF koncert Mednarodnega orkestra Maribor z dirigentko Živo Ploj Peršuh s solistom violistom Wolframom Christom. Med komornimi koncerti so v avgustu še recital violinista Jovana Kolundžije, koncert Tria Brahms, nastop KotorArt Tria ter trije koncerti Tria Elegiaque z Beethovnovimi klavirskimi trii. Zadnji komorni koncert bo 17. avgusta z recitalom pianista Vladimirja ­Mlinariča.