Magnificov nogometni marš

Lent Na glavnem odru na Dravi je nastopil s Srbskim vojnim orkestrom Stanislav Binički z glasbo iz filma Montevideo, Bog te video.

Objavljeno
06. julij 2012 17.19
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura

Po intenzivnih vajah v Beogradu je Magnifico v Maribor pripeljal Srbski vojni orkester Stanislav Binički, kjer so predpremierno izvedli glasbo iz filmske uspešnice Montevideo, Bog te video. Drugi del filma bo končan jeseni, takrat pa izide tudi album in se obeta še nastop v Ljubljani.

 

Za kakšno sodelovanje gre s srbskim vojnim orkestrom?

Z njimi sem posnel glasbo za film Montevideo, Bog te video, režiserki prvenec Dragana Bjelogrlića. To je projekt v produkciji filmske hiše Intermedia Network. Film bo imel dva dela, pripravili pa so tudi televizijsko serijo, dokumentarni film, monografijo, razstavo, album in koncerte.

Projekt Montevideo, Bog te video so začeli uresničevati leta 2010 in z njim želeli obeležiti 80 let od Prvega svetovnega nogometnega prvenstva leta 1930 v Montevideu v Urugvaju ter osem desetletij od največjega uspeha jugoslovanskega in srbskega nogometa, saj je reprezentanca Jugoslavije takrat osvojila tretje mesto.


Kako so film Montevideo, bog te video sprejeli gledalci?

To je bil tudi najuspešnejši film v Srbiji v zadnjih 20-ih letih. Ogledalo si ga je več kot pol milijona le v Srbiji.

Vendar pa ga v Sloveniji še nismo videli?

Meni res ni jasni zakaj in kako to, da se niso mogli dogovoriti za distribucijo. To je le  prvi del, te dni pa se snema drugi del, v katerem je še nekaj mednarodnih filmskih zvezd kot je hollywoodski zvezdnik Armand Assante, evro zvezda Branko Đurić Đuro, svoj glas pa bo prispevala Almodovarjeva muza Luz Casal.

In glasbo za oba filma sem posnel s filharmonični orkestrom, to je vojaški orkester Srbije Stanislav Binički, ki je svoje ime dobil po avtorju slavnega Marša na Drini. To je najstarejši evropski vojaški filharmonični orkester, njegov dirigent pa je major Igor Mitrović.

Tudi glasba iz filma je zelo uspešna in bo izšla na plošči, nastop v Mariboru pa je naš predpremierni koncert. Album z glasbo iz filma bo izšel jeseni ob premieri drugega dela filma Montevideo, Bog te video.

Kako je bilo snemati z vojnim orkestrom?

Orkester ni zelo velik in ima pa posebnost v zvoku, ima nek kabarejski prizvok, če bi dejal zahodnoevropsko, oziroma kafanski prizvok, če bi dejal po vzhodnoevropsko. Našli smo se na skupni valovni dolžni, ujeli smo se in vse skupaj je zelo dobro izpadlo.

Država mi je dala orkester in lahko z njim počnem kar hočem. (Smeh.)

Ste imeli že kaj nastopov?

V bistvu smo imeli le televizijski koncert na srbski nacionalni televiziji. V Beogradu bomo imeli velik koncert ob premieri drugega dela filma. Da bo vse bolj spektakelsko.

Odhajate na skupno evropsko turnejo? Kjer vse boste nastopili?

To je naš namen, za nekaj nastopov v Italiji in Nemčiji že imamo ponudbe. Vednar je to velik organizacijski zalogaj. Orkester je državna namreč inštitucija.

Boste z orkestrom nastopili še kje v Sloveniji?

Po beograjskem koncertu jeseni načrtujemo nastop v Ljubljani, verjento v Cankarjevem domu.

Predstavili ste tudi novo spremljevalno skupino. Je kitarist Robi Pikl odšel svojim glasbenim vizijam naproti s skupino Manouche?

Ja. Člani moje spremljevalne skupine imajo praviloma še svoje projekte, tako da zmanjka energije in časa za vse. Zato smo se odločili za zamenjavo, tako da me sedaj spremljajo producent in bobnar Schatzi, kontrabasist Jan Gregorka, violinist Matija Krečič in saksofonist Matej Kuzel. To je pač normalen proces v življenju neke skupine.

Na Lentu ste nastopili tudi naslednji dan brez orkestra.

Vsakič ko nastopam na Lentu, naslednji nad nastopim na Jurčkovem odru. To je tako bolj majhen oseben, ulični, skorajda žepni koncert.