Maraaya pred Evrosongom: Drzneta si sanjati o zmagi

Na stavnicah je Slovenija pred začetkom evrovizije visoko kot še nikoli.

Objavljeno
14. maj 2015 18.40
Teja Roglič, Vikend
Teja Roglič, Vikend

V torek se na Dunaju začenja evrovizijski spektakel, a na nastop naših predstavnikov, dua Maraaya, bo treba počakati do četrtkovega polfinala. Na stavnicah je Slovenija visoko kot še nikoli, zato smo tik pred odhodom poklicali Raaya, zbrali pa smo tudi nekaj letošnjih evrovizijskih zanimivosti.

Prebrala sem, da si želita uvrstitve med prve tri, kar se zdi drzna trditev, slovenski predstavniki navadno raje rečejo, da se bodo potrudili po najboljših močeh, ne upajo si na primer napovedati uvrstitve v finale.

Nikoli nisva izjavila, da verjameva, da bova med prvimi tremi, drzneva pa si sanjati, da obstaja ta možnost. Ko sva se na stavnicah začela pojavljati med favoriti, nama je bilo še pred samima seboj nerodno reči, da lahko zmagamo. Zato smo dva meseca delali in se notranje pripravljali, da zdaj verjameva, da je to mogoče. Ta naša majhnost in skromnost, ko na odru zlezemo vase, to se vedno opazi. Moramo si dovoliti sanjati, moramo verjeti, da nam to pripada. Morda bomo tudi 10. ali 15., bom pa presenečen, če ne bomo v finalu. Midva ciljava na čim višjo uvrstitev, čeprav ne greva tja po rezultat. Ljudem želiva nekaj dati, če bodo to, kar Marjetka čuti, ko poje, začutili gledalci, je vse mogoče.

Na stavnicah vama kaže zelo dobro, bila sta že četrta, zdaj sta med petim in desetim mestom. Koliko verjameta stavnicam, sta kaj analizirala za nazaj?

Seveda je bolje, če si med prvimi desetimi kot pa nekje pri repu. To je pokazatelj, da imamo pesem in paket, ki ju opazijo. Moramo pa vedeti, da statistika ni na naši strani, letos ni Hrvaške in BiH, ki sta nam dajali največ točk, Slovenija niti še nikoli ni dve leti zapored prišla v finale. Imamo pa najboljše napovedi v zgodovini, ne samo na plačljivih stavnicah, ampak tudi tam, kjer napovedujejo oboževalci, tam smo na tretjem ali četrtem mestu. Pomembno je tudi, da so vse to odzivi na živ nastop, ne na videospot, zato niti nisva veliko spreminjala nastopa.

Pravita, da na odru ne bo cirkusa, podobno izčiščen nastop imajo tudi preostali favoriti, recimo Italija in Švedska. Je takšen trend?

Prav je, da pride v ospredje glasba. Najin šov bo violinistka in slušalke. Marjetka je vedno govorila, da se najbolj boji, da bova imela za ozadje windows media player, zato smo zdaj ena redkih držav, ki bo imela povsem črno ozadje. Videli smo že posnetek z vaj in smo navdušeni.

Letos ni izrazitih favoritov, kot sta bili recimo pred leti Loreen ali Lena, je to lahko za vaju prednost?

Ja, ker se tako pravi boj začne šele na prireditvi. Tri države sicer izstopajo, to so Estonija, Italija in Švedska, v tem vrstnem redu, čeprav je na plačljivih stavnicah Švedska prva. Za njimi smo mi in Norveška. To so države, ki so že zmagovale in ki jih radi povezujemo z uspehi na Evrosongu, zato sva zelo vesela, da sva v tej družbi, očitno je gledalce res nekaj pritegnilo.

Vedno lahko presenetijo tudi posebneži, letos morda finski pankovski band, ki ga sestavljajo štirje možakarji s posebnimi potrebami …

Presenečenjem se ne moreš izogniti, a dvomim, da bodo to letos Finci, saj so imeli vsi posebneži, ki so bili doslej uspešni, melodične skladbe, oni pa je nimajo. Recimo lani Conchita ali pa Lordi, ki so imeli pesem z zelo pop melodijo. Lahko pa se zgodi marsikaj, Marjetka vedno dobro pove, da je veliko odvisno od tega, kaj Evropa v tistem trenutku potrebuje, kako se ti počutiš tisti dan, kako te bodo začutili gledalci. Ne gre za šov in luči, gre za občutek pri gledalcih.

Bojda v sklopu promocije na obisk k vama na Dunaj prihaja tudi Tina Maze …

Slovenski veleposlanik v Avstriji bo priredil veličasten dogodek, slovenski dan, prišlo bo veliko uspešnih Slovencev, tudi Tina, da se malo poljubčkamo in da nama da injekcijo zmagovalne energije (smeh).

Lani ste bili na Danskem s Tinkaro Kovač, ste ugotovili, kje je med promocijami vredno biti, s kom se družiti?

Predvsem sem videl, da so imeli Tinkaro ljudje radi, ker si je vzela čas in je bila prijazna, je pač profesionalka. Tam je izjemno veliko novinarjev in za vse si moraš vzeti čas, tudi če si utrujen. Moraš opozoriti nase, mi imamo na primer samo za sedmo silo 400 pravih slušalk iz omejene izdaje, mislim, da takšnih daril še niso dajali, in verjamem, da bo to izpadlo zelo simpatično. A vse to deluje le, če imaš dobro pesem, tega na smemo pozabiti.

Na Dunaj odhajata s sinovoma, ju bosta vključila v evrovizijski cirkus, se boste predstavljali kot družina?

Ne, skušala ju bova skriti pred mediji. Z nama gresta za prvih pet dni, ker midva potrebujeva njuno družbo, ker je Maraaya projekt, ki izhaja iz družine, in ker od njiju črpava navdih. Nekateri pravijo, da je, ko imaš družino, kariere konec, a midva trdiva ravno obratno. Ko se bo na Dunaju začelo zares, bosta tako ali tako odšla na počitnice k babicam (smeh).