Mariah Carey, božična diva številka ena

Že dvajseti božič je z nami.

Objavljeno
20. december 2013 16.26
A. P., kultura
A. P., kultura

'All I want for Christmas is you' (Vse, kar si želim za božič, si ti) je pesem ameriške pevke Mariah Carey. V božičnem času jo poslušamo na vsakem koraku in skorajda ni poslušalca, ki je ne bi prepoznal.

Od decembra leta 1994, ko je izšla, do letošnjega prazničnega časa je bilo prodanih kar milijon kopij. Uspešnica je nastala na pobudo založbe Columbia Records. Besedilo pesmi je pevka napisala skupaj z Walterjem Afanasieffom.

Zvezdnica pravi, da obožuje praznike in da je že kot otrok prepevala božične pesmi, zato ji je bilo to delo v veliko veselje. Navdih je črpala iz romantičnih čustev do takratnega moža Tommyja Mottola. V pesmi si pevka za božič ne želi lučk in daril, ampak čas s svojim ljubljenim.

Ko je Careyjeva decembra 1994 s svojo praznično melodijo začela osvajati svet, se je borila za 'božično' prvo mesto na lestvicah s pesmijo skupine East 17's Stay another day - vendar neuspešno. Vsa leta se je izjemno dobro prodajala v predbožičnem času. Z vedno lažjim dostopom prek interneta se je skladba leta 2007 vrnila na lestvice, in sicer na četrto mesto.

Pesem je v zadnjih letih doživela tudi nekaj priredb - Ariana Grande, Lee Hi and Park Bom, Shania Twain, Lady Antebellum, The Cheetah Girls, Play (group) ... Leta 2011 je Careyeva pesem ponovno posnela v duetu z Justinom Bieberjem.

Careyjeva trenutno kraljuje kot božična diva številka ena: nastopa v televizijski seriji 12 Days of Christmas (12 dni božiča), ima veliko koncertov, v živo je nastopila tudi ob slavnem prižigu božičnih lučk pred Rockefeller centrom v New Yorku.