Mark Knopfler: Mojster kitarske različnosti

Dvourni koncert vzorčnega kitarista v ljubljanski dvorani Stožice.

Objavljeno
05. maj 2013 02.54
Mark Knopfler
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Znameniti britanski kitarist Mark Knopfler se je po sedmih letih vrnil v Ljubljano. Nastopil je v okviru turneje ob izidu svojega novega in prvega dvojnega albuma Privateering. Na sinočnjem koncertu je občinstvu namenil kar dve uri programa, od tega so več kot tretjino predstavljale pesmi z novega albuma. Koncert je odprl tako kot vsakega na tej turneji, s skladbo What It Is, nato pa je že prešel na nove pesmi, in sicer poskočno Corned Beef City in pa naslovno Privateering.

Očitno se je Knopfler res odločil, da bo na tej turneji predstavil pesmi z novega albuma, saj je bilo od 16 odigranih pesmi kar šest z novega albuma. Poleg naštetih še Hill Farmer's Blues, I Used To Could, Haul Away in Yon Two Crowns. Tem je dodal še Father And Son, Marbletown, Back To Tupelo, Song For Sonny in Postcard From Paraguay, ki je prava cumbia. Sicer pa so slednje tri z albuma Shangri La, ki ga je na prejšnjem koncertu v Ljubljani predstavil v Hali Tivoli.

Tako je v rednem delu programa, ki je obsegal 14 pesmi, le na sredini ponudil ščepec pokušine iz repertoarja svoje prejšnje skupine Dire Straits, in sicer skladbo Romeo And Juliet. Uradni del je Mark Knopfler ob podpori sedemčlanske zasedbe končal z veličastno mini rock simfonieto Telegraph Road, prav tako iz repertoarja Dire Straits. V dodatku je nato nadaljeval z obujanjem spominov na Dire Straits, in sicer najprej z eno njegovih največjih uspešnic Brother In Arms, končal pa je z drvečo So Far Away.

Ne, Knopflerjeve največje uspešnice Sultans Of Swing nismo slišali, smo pa zato nekateri večino koncerta slišali dvojno, kajti odmev je bil na trenutke res moteč. Prav tako smo slabo videli na oder, saj smo bili novinarji od odra preveč oddaljeni, tako da nismo niti videli, katere inštrumente so ti multiinštrumentalisti jemali v roke, velikih ekranov pa ni bilo.

Marka Knopflerja, ki je gotovo eden najvplivnejših kitaristov na svetu te generacije, je užitek poslušati, predvsem, ker on ve, da je glasba sestavljena iz pavz in skupina iz več različnih glasbenikov. Že zdavnaj je prerasel potrebo po lastnem dokazovanju, saj je kot kitarist, skladatelj, tekstopisec in celo pevec dosegel veliko. Tudi kitaro igra z različnimi stili v skladbah različnih slogov. Prevladujeta sicer rock in blues, obilo pa je folka, swinga, rock'n'rolla, boogieja in keltskih ljudskih viž.

Mogoče je bil kdo razočaran, ker ni slišal več uspešnic skupine Dire Straits ali iz njegove samostojne kariere, vendar se je treba sprijazniti in spoštovati, da Mark Knopfler dela nove in zanimive pesmi, ki jih želi predstaviti občinstvu tudi v živo. Lajnati celo življenje omejen nabor pesmi počnejo glasbeni palčki, Mark Knopfler pa je glasbeni velikan.