Marko Letonja z Medejo osvaja operni prestol v Ženevi

Premiera bo 9. aprila, zatem pa se bo zvrstila serija predstav do 24. aprila.

Objavljeno
08. april 2015 16.33
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Priznani slovenski dirigent Marko Letonja je v Velikem teatru v Ženevi (Grand Théâtre de Genève) pripravil premiero opere Medeja Luigija Cherubinija. Premiera bo nocoj, zatem pa se bo zvrstila še serija predstav do 24. aprila.

Letonja je tako po dunajski Državni operi in milanski Scali osvojil še en operni prestol, to je ženevski, ki slovi po dolgi glasbeni tradiciji, širokem repertoarju, drznih postavitvah, odličnih pevcih in z ansamblom na čelu z orkestrom Romanske Švice, ki opere izvaja.

Medeja je zelo zahtevna opera in še posebej nosilna vloga, v kateri je v petdesetih letih (milanska Scala, Kraljeva opera Covent Garden v Londonu) blestela Maria Callas in postala legenda, še posebej zaradi svojega grškega porekla, in zatem Pasolinijevega filma po Evripidovi Medeji iz leta 1969, v katerem je Callasova nastopila v svoji edini dramski (ne operni) vlogi.

Marko Letonja se je kot prvi dirigent te postavitve lotil nadvse zahtevnega projekta. Režiser je znani nemški mojster operne in gledališke režije Christof Loy, medtem ko bo v naslovni vlogi nastopila sopranistka Alexandra Deshorties, potem ko je zaradi bolezni svoj nastop odpovedala sopranistka Jennifer Larmore. Kot kaže napoved samega Velikega teatra, se obeta zelo dramatična predstava, ki bo odmevala po svetu!