Max klub jazz festival: sedem jazzovskih spoznanj

S koncertom zasedbe Roberta Jukiča Operation Charlie se bo zvečer začel Max klub jazz festival v Velenju.

Objavljeno
07. marec 2012 13.22
Tina Lešničar, kultura
Tina Lešničar, kultura

Pred dnevi je pred velenjskim kulturnim domom trio domačih glasbenikov Robert Jukič, Ratko Divjak in Jure Pukl priredil uverturo v Max klub jazz festival, ki se bo s koncertom domačina Roberta Jukiča in njegovega projekta Operation Charlie začel nocoj ob 20.30.

Do konca meseca bo ob sredah in četrtkih v Velenju odmeval jazz. Poslušalci bodo deležni sedmih jazzovskih spoznanj, kot so dogodke podnaslovili organizatorji festivala. Gre namreč za pregled domače in deloma tudi tuje ­tovrstne produkcije.

Velenjski Max klub je jazzovski utrip začel meriti in spodbujati že v devetdesetih letih, ko je med številnimi domačimi dogodki priredil dva večja koncerta mednarodno slovečih imen, kot sta newyorška skupina Defunkt (še vedno aktivna je pred nekaj tedni koncertirala v novomeškem Lokal Patriotu v sklopu abonmaja Jazzinty) in ameriška saksofonistka Candy Dulfer. Leta 1999 so organizirali prvi Max klub jazz festival, ki je doživel še tri ponovitve. Hkrati so potekale glasbene delavnice, imenovane Max klub jazz klinika, na katerih so se pod vodstvom pokojnega vibrafonista Boška Petrovića izobraževali mladi jazzisti.

Potem je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev festival zamrl, z izjemo sporadičnih jazzovskih dogodkov in osmih pretežno etno koncertov v sklopu klubskega abonmaja. Pulz se mu je spet vrnil v času evropske prestolnice kulture, ko je zaživel v sklopu Festivala Velenje, in snovalci programa so s solastnikom kluba in producentom Markom Kolškom nadaljevali, kjer so pred desetimi leti prenehali.

Letošnji program Max klub jazz festivala, na katerem bo mogoče slišati žanrske variacije od tradicionalnega jazza, standardov do progresivnejših avtorskih projektov in bluesa ter elektronske glasbe, ponuja preplet mlajše in starejše generacije glasbenikov, tako domačih kot njihovih kolegov iz tujine, posebno tistih, ki so povezani z delovanjem festivala in delavnic, je povedal programski vodja Jure Pukl, ki ga na Max klub vežejo posebni spomini, saj je kot domačin tu začel svojo glasbeno kariero. Ravno osebna vez s klubom in lokalno sceno, ki so jo pomagali spodbujati tudi tuji jazzisti, je letošnja rdeča nit festivala. Tu je svoj bas začel prebirati tudi Velenjčan Robert Jukič, ki bo na otvoritvenem koncertu predstavil lani izdan projekt Operation Charlie.

Jure Pukl je, po vzoru preteklega delovanja Boška Petrovića, na festival povabil tudi dve mednarodni zasedbi, s katerima trenutno koncertira po Evropi. Čeprav bo maja izdal novo ploščo s priznanimi ameriškimi jazzisti, kot so Vijay Iyer, Joe Sanders in Damion Reid, se bo z avtorsko glasbo predstavil čez nekaj mesecev na ljubljanskem jazz festivalu. V Velenju bo 8. marca nastopil s triom pianista Douga Johnsona (v zasedbi sta že Edward Perez na basu in Harry Tanschek na bobnih). Nato pa še 14. marca v kvartetu s pianistom Renatom Chiccom, ameriškim bobnarjem Howardom Curtisom in kitaristom Primožem Grašičem – oba sta zadnja leta sodelovala z Boškom Petrovićem, Grašič je bil tudi nekdanji mentor na delavnicah Max kluba, tokrat pa je pomagal tudi pri sestavljanju programa­ festivala.

Ko beseda nanese na Boška Petrovića, ne moremo mimo njegovega mladega učenca, koroškega vibrafonista Vida Jamnika, ki se trenutno izobražuje na jazz inštitutu v Berlinu. S svojim kvartetom bo v Velenju nastopil 15. marca, ob njem pa bodo še vokalistka Mirna Bogdanović, saksofonist Adam Klemm, basist Nikola Matošić in bobnar Dušan Novakov. Vid Jamnik se bo mentorju poklonil tudi na koncertu z Big Bandom 22. marca v rodnih Ravnah na Koroškem v sklopu abonmaja Jazz Ravne.

Slovensko-italijanski trio Kaje Draksler BadBooshBand, s katerim mlada jazz pianistka, ki se trenutno posveča študiju klasične kompozicije v Amsterdamu, na turneji po Evropi predstavlja svoje avtorske skladbe, bo nastopil 21. marca. Naslednji večer bodo nekaj utrinkov iz novih avtorskih projektov predstavili še v enkratno zasedbo povezani saksofonista Jaka Kopač in Lenart Krečič, trobentač Igor Matković, pianist Marko Črnčec in srbski bobnar Anđelko Stupar.

Za udarni plesni zaključek festivala bo v petek, 23. marca, poskrbel Mike Sponza Blues Band, ki se mu bo pridružil Primož Grašič.