Ment - Trije dnevi glasbene različnosti    

S koncerti in predavanji bo na različnih prizoriščih v Ljubljani predstavljeno aktualno dogajanje na evropski glasbeni sceni.

Objavljeno
01. februar 2017 12.00
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Zvečer se bo v ljubljanskem Kinu Šiška začel tretji predstavitveni glasbeni festival Ment. Na njem bo sodelovalo šestdeset nastopajočih iz različnih držav, od Rusije do Islandije, od Makedonije do Estonije. Do petka se bodo na koncertih in konferencah predstavili v obeh dvoranah Kina Šiška, štirih klubih na Metelkovi, v Celici, Pritličju, Stari elektrarni in Dobri vagi.

Ment je samostojen festival in del mreže stotih festivalov po Evropi, ki jo vodi največji tovrstni festival, nizozemski Eurosonic. Osnovni namen te mreže je omogočiti kroženje evropskih glasbenikov, je poudaril Andraž Kajzer, soorganizator Menta. To pomeni, da lahko festivali, ki so del mreže, od vseh izvajalcev, nastopajočih na Eurosonicu, letos jih je bilo več kot tristo, dobijo manjšo finančno podporo, če povabijo takega izvajalca na svoj festival.

V središču pozornosti madžarska popularna glasba

Predstavitveni festivali evropske glasbe so tudi oblika razbijanja monopola anglosaksonskega vpliva v glasbenem poslu. »Opažamo, da zelo slabo poznamo evropsko popularno glasbo. Tisti, ki smo kdaj organizirali koncerte, bi z veseljem povabili v Ljubljano kakšno manjšo glasbeno skupino, ki nas je navdušila in prihaja iz evropske države. Na takšnem festivalu lahko poudarimo, da v vsaki državi ustvarjajo zanimivo glasbo. Upam, da tudi nekoliko oblikujemo občinstvo. Treba je priznati, da bo v popularni glasbi anglosaksonski svet še dolgo prevladoval, ker je tamkajšnji glasbeni posel dodelan do popolnosti in ima celotno infrastrukturo na najvišji ravni,« je poudaril Kajzer.

O hrvaški glasbi vemo skoraj vse, o italijanski veliko, o avstrijski nekaj in o madžarski ničesar. Je zato letos v središču pozornosti madžarska popularna glasba? »To je posledica tega, da je tudi Madžarska dobila svoj predstavitveni festival Bush [Budapest Showcase Hub], ki smo ga obiskali. Tam smo videli nekaj zanimivih madžarskih glasbenih skupin. Med dvajsetimi nastopajočimi so na ta festival povabili tudi dve slovenski zasedbi. Pokazali so interes za izmenjavo oziroma stalno sodelovanje. V Ljubljano bo prispel avtobus madžarskih delegatov, predvsem novinarjev in ljudi iz glasbenega posla.«

Na Mentu obljubljajo veliko različnih glasbenih dogodkov. To bo popularna glasba, ki je nekoliko nagnjena k alternativnejšim oblikam. Bo tudi nekaj mainstreamovske glasbe, pa elektronike, rocka, hip hopa in nekaj bolj ekstremno hrupnega noisa. Program je odsev aktualnega dogajanja v Evropi in tega, kar šele prihaja.

Kevin Cole, Jonathan Poneman in drugi

Na Mentu bo več kot 22 dogodkov, predavanj in pogovorov v konferenčnem delu programa. Zanimivo bo prisluhniti Kevinu Colu iz Seattla, ki dela na javnem radiu KEXP-FM in je postal radijsko-internetni fenomen, ki ga spremlja svetovno občinstvo. Iz Seattla v ameriški zvezni državi Washington prihaja tudi Jonathan Poneman, soustanovitelj znamenite neodvisne založbe Sub Pop Records, ki je svetovni glasbi dala grunge in Nirvano, kot najbolj znano zasedbo tega žanra. Prav tako bo zanimivo predavanje o »syncu«, to je delu glasbenega posla, ki umešča glasbo v reklame, televizijske serije in filme.

Take festivale obiskuje zanimivo občinstvo, je povedal Kajzer. »Če izvzamemo tujce, pa že teh bo kar veliko, se mi zdi, da je to občinstvo, ki rado hodi na koncerte in je precej raziskovalno naravnano. Po drugi strani sem lani opazil, da prihaja tudi občinstvo, ki na Mentu ne odkriva le tujih glasbenih skupin, ampak predvsem domače. Slišal sem veliko navdušenje nad našimi zasedbami Jardier, Bowrain in podobnimi. Zdelo se mi je zanimivo, da jih še niso poznali, saj so te skupine v določenih klubih in pri določenem občinstvu precej znane.«