Milanska Scala bo v času EXPO 2015 delala kot še nikoli doslej

Novi umetniški vodja Scale Alexander Pereira je predstavil program nove sezone 2014/2015.

Objavljeno
19. junij 2014 16.07
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura

Polemike in razburjenja so se v Milanu pomirila: novi umetniški vodja Scale Alexander Pereira, čeprav bo svojo funkcijo opravljal le do konca leta 2015, je predstavil program nove sezone 2014/2015, to je v času svetovne razstave EXPO 2015, ki bo v Milano od 1. maja do 31. oktobra privabila na milijine obiskovalcev.

Tam bo imela svoj paviljon, tako kot nazadnje v Pekingu, tudi Slovenija in bodo številni slovenski obiskovalci svetovne razstave zvečer odšli še v Scalo. Bistvo sporočila s predstavitve nove sezone v Scali je, da bodo tam delali vse poletje 2015, to je ves julij in september, avgust pa bo prost!

Prvič v zgodovini Scale bo kar 270 prireditev v enem letu. S tem so se strinjali tako župan Pisapia kot Pereira in sindikati Scale. Več bo opernih in baletnih predstav (v abonmaju enajst namesto dosedanjih deset), več koncertov in gostovanj (Dunajskih in Berlinskih filharmonikov z Jansonsom in Rattlom...), recitalov in komornih koncertov.

Vendar pa je sam začetek sezone, to je 7. decembra 2014, še vedno v rokah dosedanjega umetniškega direktorja Lissnerja in glasbenega umetniškega vodje, dirigenta Daniela Bareinboima, ki bo odprl sezono z Beethovnovim Fideliom v režiji Deborah Warner (proti čemur so že sedaj mnogi Milančani, pa tudi glasbeni kritiki, češ da ta opera ni za otvoritev Scale), a je že tako, da je Barenboim dal na spored nekaj, kar že dolgo in dobro pozna in se mu ne bo treba učiti kakšno zanj novo italijansko opero. Med pevci so sami preizkušeni (Anja Kampe, Mojca Erdmann, Klaus Florian Vogt, Falk Struckmann, Peter Mattei, Kwangchul Youn, Florian Hoffmann).

Dve operni noviteti

Pereira stavi na najdaljšo sezono 2015, kar pomeni, da ansambel Scale praktično ne bo imel počitnic, saj bo moral nenehno študirati in vaditi. Seveda pa pričakujejo dodatno plačilo od samega EXPO. Med operami Pereira napoveduje nekaj novih ali sodobnih ali klasike 20. stoletja, kot so Zimmermannovi Vojaki (že videni v Salzburgu) pod dirigentskim vodstvom Inga Metzmacherja (v tej predstavi bo pel, tako kot je v Salzburgu, naš Matjaž Robavs), noviteto Konec igre po Beckettu madžarskega skladatelja Györgyja Kurtaga v režiji Luca Bondyja (oktobra, novembra) in noviteto CO 2 znanega italijanskega skladatelja Giorgia Battistellija (vse predstave v maju) v režiji Roberta Carsena. Zanj bo to že dvajseta uprizorjena opera!

Carmen z Elino Garanča in Joséjem Curo

Nova sezona bo zaključila Monteverdijev baročni cikel s slavno opero Kronanje Poppeje (februarja), Mozart bo zastopan z Luciom Sillo (iz Salzburga) pod dirigentskim vodstvom Marca Minkowskega (februarja in marca), vrhunec bodo Carmen z Elino Garanča in Joséjem Curo (sicer že videna predstava v Scali), na programu tako marca kot junija, Aida v režiji Petra Steina, torej nova postavitev, pod dirigentskim vodstvom Lorina Maazela (februarja in marca), Rossinijev Otello z dirigentom Johnom Elliotom Gardinerjem, na sceni slavnega slikarja Anselma Kieferja in v režiji Jürgena Flimma (julija), Lucia di Lammermoor z Diano Damrau (maja in junija, stara predstava iz MET), Cavaleria rusticana z Elino Garanča in Jonasom Kaufmannom, povezana z Leoncavallovimi Glumači (stara predstava Scale, junija), Verdijev Falstaff z dirigentom Danielom Gattijem in Ambrogiom Maestrijem v naslovni vlogi (že od prej, oktobra, novembra)), Puccinijeva Tosca (Béatrice Uria Monzon, Roberto Alagna, Željko Lučić, junija in julija, uvoz iz MET), Donizettijev Ljubezenski napoj (septembra), v okviru Akademije Rossinijev Seviljski brivec z Leom Nuccijem in Ruggierom Raimondijem (!), za otroke Rossinijeva Pepelka.

Za otvoritev EXPO Turandot

Na otvoritveni dan EXPO 2015 bodo v Scali 1. maja uprizorili Puccinijevo opero Turandot (solistka Nina Stemme) v verziji konca Luciana Beria, pod dirigentskim vodstvom novega glasbenega umetniškega direktorja Riccarda Chaillyja in v režiji Nikolausa Lehnhoffa. Vse predstave bodo maja!

Med baleti dajejo prednost slavnemu Hrestaču P. I. Čajkovskega in Adamovi Giselle, napovedujejo koncetno izvedbo Massenetovega Wertherja v počastitev devetdesetletnice dirigenta Georgesa Prêtrea (sam bo dve izvedbi dirigiral) in koncertno izvedbo Donizettija (zadnja dejanja iz oper Maria Stuarda, Anna Bolena in Roberto Devereux) z Edito Gruberovo! Konec julija 2015 bo imel poseben recital v Scali José Carreras.