Mirko Ilić oblikoval sevdah vinilko

Prvič po razpadu Jugoslavije je mednarodno uspešen oblikovalec oblikoval sevdah vinilni album.
Objavljeno
15. marec 2016 16.39
Zdenko Matoz
Zdenko Matoz
Svetovno znan oblikovalec in ilustrator Mirko Ilić, ki je v nekdanji Jugoslaviji oblikoval številne novovalne in rockovske albume in plakate, je nedavno oblikoval tudi prihajajoči album Damirja Imamovića in njegovega Sevdah Takht kvarteta. Ker album Dvojka ne bo izdan zgolj v cede obliki, ampak tudi kot vinilna plošča, bo to prva vinilna plošča s sevdah glasbo na svetu po začetku balkanskih vojn v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Ustvarjalec Mirko Ilić se je rodil leta 1956 v mestu Bijeljina na severo-vzhodu Bosne in je bil po končanem študiju urednik stripa v reviji Polet in eden izmed ustanoviteljev skupine Novi kvadrat, kjer je deloval kot ilustrator in oblikovalec. Velja za enega najpomembnejših ljudi novega vala v jugoslovanski glasbi, saj je med drugim oblikoval naslovnice za glasbene skupine, kot so Prljavo kazalište, Azra, Bijelo dugme in številne druge. Od leta 1986 živi v New Yorku, kjer dela kot art direktor za New York Times, Wallstreet Journal in Time. Je lastnik studia za grafično oblikovanje, 3-D računalniško grafiko in filmske špice. Velja za najuspešnejšega oblikovalca iz nekdanje Jugoslavije.

Sevdah Takht Damirja Imamovića je po izdaji albuma iz leta 2012 zaključil snemanje novega albuma Dvojka, ki bo objavljen 29. aprila pri ljubljanski založbi Glitterbeat Records, s Chrisom Eckmanom kot producentom.

O sodelovanju z Mirkom Ilićem pa je Damir Imamović dejal: »Mirka sem spoznal v Beogradu, med letoma 2007 in 2008, ko sem tam imel svoje prve koncerte. Izjemno se je bilo družiti z njim in dogovorila sva se, da nameravava v prihodnosti skupaj sodelovati. Dvojka je bil idealen razlog za to. Vinilne plošče se vračajo skozi velika vrata in ker naša založba, Glitterbeat Records, redno svoje izdaje tiska tudi na LP formatu, sem se odločil, da pri priči pokličem Mirka, ker sem vedel, da bo iz glasbenega izdelka naredil še umetniški artefakt. Konec koncev je oblikoval že precej vinilnih plošč in dobro pozna ta format.«