Mlada miška se ne boji tigra

Kitajski pianist Haochen Zhang bo s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija odigral Beethovnov Tretji klavirski koncert.

Objavljeno
22. september 2016 11.31
Igor Bratož
Igor Bratož

Gost nocojšnjega prvega­ ­abon­majskega koncerta ­Simfonikov RTV v novi sezoni­ je šestindvajsetletni, a odlično uveljavljeni­ kitajski pianist ­Haochen Zhang – ljubljanskemu poslušalstvu­ bo ponudil Beethovnov Koncert­ za klavir in orkester št. 3 v c-molu.

Leta 1990 v Šanghaju rojeni pianist Haochen Zhang je v zadnjih letih eno bolj zaželenih pianističnih imen. Klavir je na materino pobudo začel igrati nekaj mesecev pred četrtim rojstnim dnevom. O inštrumentu je sprva mislil, kot zdaj rad pove v intervjujih, da je le velika črna igrača, a kmalu ni šlo več le za igro. Ko so ga v vrtcu slišali igrati Bacha člani delegacije Združenih narodov, je bilo jasno, da mora čudežni fantek stopiti pred javnost.

Prvi recital je odigral pri petih letih v takrat največji šanghajski koncertni dvorani, pred 1300 obiskovalci je odigral sedemdesetminutni program, v katerega je uvrstil Bachove invencije ter Haydnove in Mozartove sonate. Če bi se pred začetkom koncerta ali med pavzo morda dolgočasil, si je prinesel v zaodrje nekaj igrač, treme, pravi, takrat sploh ni imel, in svojo mirnost razlaga s kitajskim pregovorom, da se mlada ­miška pač ne boji tigra.

Najmlajši zmagovalec Čajkovskega

Tudi naprej je šlo gladko, pri šestih je prvič nastopil z orkestrom, s Šanghajskim simfoničnim orkestrom je odigral Mozartov Koncert za klavir in orkester št. 21, pri enajstih letih, ko ga je sprejel na šolanje profesor Dan Zhaoyi z akademije v Shenzhenu, je koncertno izvajal Chopinove etude in Beethovnove sonate, kot dvanajstletnik je postal najmlajši zmagovalec prestižnega Mednarodnega tekmovanja Čajkovskega za mlade glasbenike.

Šolal se je na šanghajskem konservatoriju, leta 2005 pa se je vpisal na Curtisov glasbeni inštitut, kjer ga je vzel v uk Gary Graffman, pri katerem se je izpopolnjeval tudi drugi veliki kitajski pianistični zvezdnik, Lang Lang.

Haochen Zhang je v glasbenem svetu zaslovel z glasbeno zrelostjo, skoraj neverjetno za njegova leta, predvsem pa mu je prinesla slavo zlata medalja na prestižnem mednarodnem pianističnem tekmovanju teksaške fundacije Vana Cliburna, ki ga prirejajo že od leta 1962.


»Samota je lahko prijatelj«

Zmaga leta 2009 (bil je prvi kitajski prejemnik nagrade) je v njegovo življenje prinesla veliko spremembo. Takoj po tekmovanju je odšel na svetovno turnejo s sedemdesetimi koncerti, kar bi marsikaterega dvaindvajsetletnika verjetno zlomilo ali vsaj prignalo na rob izgorelosti. Njega ni, na potovanjih po svetu, skoraj nikdar ni spal dvakrat zapored v isti postelji, je ves čas vsrkaval novo glasbo in se pri tem navdihoval pri sodobni kitajski poeziji, zgodovini in sodobni umetnosti. Edino, česar se je moral naučiti, je bila samota na turneji.

Njegova ugotovitev: »Samota je lahko prijatelj. Ko gledaš vase, postaneš zrelejši in se odpreš svoji viziji, na umetnost in življenje gledaš drugače.«

Simfoniki RTV Slovenija bodo na prvem koncertu nastopili pod vodstvom En Shaa, ki že dobro desetletje na visoki umetniški in tehnični ravni skrbi za tehnično izpopolnjenost in pestrost repertoarja ter gostujočih solistov orkestra osrednje državne medijske ustanove.

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma bodo začeli program s Koncertom za orkester št. 2 Daneta Škerla in po nastopu kitajskega virtuoza sklenili z Brahmsovo Četrto simfonijo.