Mojmir Sepe je dobil kos premoga

Ob posebnem poklonu velenjskih godbenikov je velikan slovenske popevke tudi zaigral in zapel.

Objavljeno
13. januar 2015 17.05
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Velenje – Na tradicionalnem ponovoletnem koncertu Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje pod taktirko Matjaža Emeršiča so v Domu kulture posebno čast izkazali legendi slovenske popularne glasbe Mojmirju Sepetu, Zveza slovenskih godb pa je za častnega člana imenovala dolgoletnega velenjskega glasbenega pedagoga Ivana Marina.

Ponovoletni koncert so velenjski godbeniki letos sestavili iz skladb japonskega skladatelja Yagisawe, solistično fantazijo za alt saksofon Sare Beriša, koncertom za pozavno in orkester Berta Appermonta v štirih stavkih, solističnim nastopom trombonista Domna Jeraše, potem pa v lahkotnejšem drugem delu koncerta z za pihalni orkester prirejenimi in izpod peresa mojstra Sepeta uglasbenimi pesmimi znanih domačih in tujih avtorjev.

Skladatelja, aranžerja, dirigenta in mojstra Mojmirja Sepeta je Pihalni orkester PV predstavil z Zemljo pleše, uglasbeno Minattijevo Nekoga moraš imeti rad, v kateri je kot solist na krilnem rogu zaigral Alojz Kompan.

Po Conga del fuego nuevo mehiškega skladatelja Artura Marqueza je bil spet čas za Sepetovo polko Janžev vrh, ki jo je dirigiral kar mojster sam, potem pa je Sepe kar ob klavirju tudi zapel in odigral Ježkovi pesmi Glažek vinčka in Stari lajnar. Koncert so zaključili s slavnostno uverturo ameriškega skladatelja Jamesa Barnesa.

Pred tem se je v imenu orkestra Sepetu zahvalil predsednik Pihalnega orkestra PV Gregor Jeromel: »Mineva že skoraj 140 let, odkar v Premogovniku Velenje kopljemo premog. Vsake toliko v njem najdemo poseben »diamant« iz ksilita, ki vam ga poklanjamo v spomin na današnji nastop.«

Častni prstan Zveze slovenskih godb je na koncertu prejel Ivan Marin, ki je dolgih 30 let sodeloval z velenjskimi godbeniki in pripomogel k njihovi uveljavitvi tudi izven Slovenije. Je tudi oče današnjega obsežnega in priznanega glasbenega šolstva v Velenju, ki je že vrsto let izjemno plodna kovnica glasbenikov.