Moonleejada neodvisnega rocka

Založba Moonlee Records bo danes proslavila 10 let delovanja s festivalom v Gala Hali.

Objavljeno
27. junij 2014 17.32
Zdenko Matoz, kultura
Zdenko Matoz, kultura
Založba Moonlee Records, kjer je varno zatočišče za neodvisno glasbeno produkcijo, danes obljublja atentat na vaša ušesa. Na letnem vrtu in v klubu Gala Hale na Metelkovi bo namreč proslavila 10-letnico delovanja s svojim festivalom Moonleejada. Na njem že tradicionalno predstavljajo glasbo svojih varovancev. Tokrat bodo občinstvo ob 21. ure naprej po ušesih tolkli Repetitor, Debeli precjednik / Fat Prezident, Lunar, Trus!, Kleemar ter DJ/VJ Samo Sloga Sound System.

Pred 10 leti se je na regionalnem glasbenem prizorišču pojavila nenavadna limona z imenom Mr. Moonlee, ki je v svoje nedrje sprejela raznorodne glasbene skupine iz območja nekdanje skupne domovine od Vardarja, do Triglava. Z njihovo pomočjo je nastala zanimivo glasbena zgodbo neodvisne založbe Moonlee Records, ki danes velja za eno pomembnejših tovrstnih založb v tem delu Evrope.
 
Na festivalu Moonleejada 2014 se bodo na obeh odrih Gala Hale predstavile aktualne raznožanrske muzike. Iz Beograda prihajajo brezkompromisni Repetitor, nabriti garažno-rockerski-post-punk trio, ki s svojimi energičnimi koncerti v zadnjem letu osvaja tudi evropske odre. V Gala Hali se bodo mudili tudi Debeli Precjednik / Fat Prezident, ki se letos veselijo že 20-letnega obstoja skupine in prinašajo zvrhano dozo prepričljivega punkrocka. Pri nastanku založbe Moonlee Records so sodelovali tudi člani skupine Lunar, ki veljajo za pionirje instrumentalnega post-rocka na Balkanskem polotoku in se po devetih letih vračajo v Ljubljano.

Ponovno jo bodo stresli tudi razigrani domači multižanrski trio Trus!, ki je v lanskem letu izdal kar dve plošči, njihov prvenec First Step je bil celo izbran za najboljši domači album leta 2013. Drugi del njihove druge plošče Banana Split pa je zasedel prekmurec kleemar. Ta bo s svojo minimalistično ambientalno in melanholično IDM elektroniko zasanjal in razplesal notranjost kluba. Za razigrano vzdušje skozi celoten večer bodo poskrbeli posebni gostje DJ/VJ Samo Sloga Sound System iz Novega Sada.