Na čelo newyorških filharmonikov prihaja Jaap van Zweden

Na mestu glasbenega direktorja orkestra bo nasledil Američana Alana Gilberta.

pet, 29.01.2016, 21:00

Newyorški filharmonični orkester je za svojega novega glasbenega direktorja izbral nizozemskega dirigenta Jaapa van Zwedna. Danes 55-letni dirigent in violinist trenutno vodi simfonični orkester Dallasa in hongkonški filharmonični orkester. Vodenje newyorških filharmonikov bo prevzel v sezoni 2018/19.

Kot je povedal van Zweden, je za odločitev, da sprejme povabilo newyorškega orkestra, potreboval le minuto. New York je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP opisal kot središče sveta v glasbi.

Van Zweden bo na mestu glasbenega direktorja orkestra nasledil Američana Alana Gilberta, ki je bil naklonjen tako klasičnim kot sodobnim delom in ki je bil aktiven v iniciativah, s katerimi je preko mednarodnih sodelovanj močno povečal občinstvo newyorških filharmonikov.

Že 26. glasbeni direktor newyorškega orkestra

Van Zweden, ki bo že 26. glasbeni direktor newyorškega orkestra, je v rojstnem Amsterdamu študiral violino in leta 1977 prejel prvo nagrado na nizozemskem državnem violinskem tekmovanju. Izpopolnjeval se je na priznani glasbeni šoli Juilliard v New Yorku.

Že pri devetnajstih je postal koncertni mojster znamenitega Royal Concertgebouw orkestra, kot solist pa je nastopal z največjimi dirigenti – Haitinkom, Doratijem, Kondrashinom, Bernsteinom, Giulinijem, Soltijem, Chaillyjem. Od leta 1995, ko se je odločil za dirigiranje, je vodil mnoge znane orkestre na Nizozemskem, v Avstriji, Nemčiji, Angliji, Franciji, Rusiji, ZDA in na Japonskem.

Ljubljanskemu občinstvu se je predstavil leta 2004, ko je v Cankarjevem domu dirigiral orkestru Residentie iz Haaga, ki je nastopil za zlati abonma.

Prijavi sovražni govor