Nagrada Sama Smerkolja tenoristu Janezu Lotriču

Slovensko komorno glasbeno gledališče Smerkoljevo nagrado podeljuje za umetniške dosežke na področju operne umetnosti.

Objavljeno
17. december 2013 15.39
*mfa* LOTRIČ
V. U., Delo.si
V. U., Delo.si
Tenorist Janez Lotrič se je danes pridružil Andreju Debevcu, Robertu Vrčonu, Rebeki Radovan, Mirjam Kalin in Vladki Oršanić, ki so doslej že prejeli nagrado Sama Smerkolja, odličje, ki ga v spomin na nekdanjega solista ljubljanske SNG Opera in balet podeljujejo v društvu Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Nagrado je prejel v ljubljanski Mestni hiši, kjer so predpremierno predstavili tudi odlomek iz nove uprizoritve SKGG, komično opero La Cecchina ali Nikogaršnja hči. V njeni utemeljitvi so zapisali, da je Lotrič pevsko in igralsko prepričal že s prvimi nastopi, kariero pa izoblikoval na uglednih opernih odrih v Salzburgu, Dunaju, Berlinu, Parizu, Madridu, Milanu, Zürichu, Moskvi, Sankt Peterburgu in drugod.

»Njegov repertoar obsega več kot 50 vlog v italijanskih, francoskih in nemških operah. Pel je pod taktirko najslavnejših sodobnih dirigentov, skupaj z velikimi opernimi imeni tega časa. Njegovo petje je leta 1999 kritik v Londonu primerjal s slavnim Carusom, pa tudi sicer je bilo na Lotričev račun napisanih brez števila pohvalnih presežkov,« so še zapisali v utemeljitvi nagrade.

»Ne potrebujemo treh velikih tenorjev, imamo Lotriča,« je le eden izmed kritiških odzivov - iz Gradca -, ki so jih v Slovenskem komornem glasbenem gledališču dodali k obrazložitvi.