Nagrade brit: David Bowie tudi posthumno najboljši

Na podelitvi britov so ga dobro leto po smrti razglasili za najboljšega britanskega izvajalca, album Blackstar pa za najboljši album.

Objavljeno
23. februar 2017 12.30
V. U., STA
V. U., STA
V Londonu so sinoči podelili glasbene nagrade brit. Dva brita so posthumno dodelili Davidu Bowieju. Razglašen je bil za najboljšega britanskega izvajalca, njegov Blackstar pa za najboljši album. Brit za najboljšo izvajalko je odnesla Škotinja Emeli Sande. Slovesnost v londonski areni O2 je bila posvečena lani preminulemu Georgeu Michaelu.

Bowie je prvi glasbenik, ki mu je bila posthumno dodeljena nagrada brit. Bowiejevo nagrado je prevzel njegov sin, režiser Duncan Jones. Namenil jo je vsem posebnežem, ki jih je Bowie opeval v pesmi Kooks. To pesem mu je sicer oče posvetil ob rojstvu leta 1971.

Letošnja prireditev je minila v žalostnih tonih, posvečenih pokojnemu glasbeniku Georgeu Michaelu. Z nastopi so se mu poklonili Bowiejev kolega Andrew Ridgeley in pop duo Pepsi Shirlie, frontman skupine Coldplay Chris Martin pa je izvedel Michaelovo pesem A Different Corner. S posebnim videom so se poklonili tudi lani preminulima Leonardu Cohenu in Princeu.

Coldplay so sicer izgubili v igri za brit za najboljši single, ki je pripadel skladbi Shout Out To My Ex skupine Little Mix, nagrado za najboljšo britansko skupino pa so prejeli The 1975 iz Manchestra, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Nagrado za najuspešnejši preboj so namenili pevcu in tekstopiscu, poznanemu kot Rag'n'Bone Man, skupina One Direction je prejela nagrado za najboljši britanski video leta, History, nagrado za globalni uspeh pa je odnesla Adele.

Nagrado za najbolj uspešno mednarodno izvajalko je prejela Beyonce, za najboljšo mednarodno skupino pa hiphop zasedba A Tribe Called Quest. Slovesnost se je sklenila z nastopom Robbieja Williamsa, prejemnika nagrade icon.

Letos so želeli več pozornosti nameniti glasbenikom, ki so pripadniki manjšin. Tako so nagrado za najboljšega mednarodnega izvajalca podelili enemu trenutno najbolj uspešnih raperjev Draku, ki je ob nedavnem prejetju dveh grammyjev povedal, da ga zaradi barve kože radi popredalčkajo.

Bolj raznovrsten nabor nagrajencev je pohvalil tudi Skepta, ki je lani kritiziral prireditev. »Letos je neverjetno, same dobre stvari,« je izjavil za BBC.