Nagrado Lennon-Ono prejmejo Pussy Riot

Nagrado za mir, ki jo bienalno podeljuje vdova Johna Lennona, Yoko Ono, letos prejmejo ruske aktivistke Pussy Riot.

STA
čet, 20.09.2012, 18:00

Nagrado za mir Lennon-Ono, ki jo vsako drugo leto podeli vdova soustanovitelja skupine The Beatles Johna Lennona, Yoko Ono, bodo letos prejele članice ruske punk skupine Pussy Riot. V njihovem imenu jo bo v petek prevzel Pjotr Verzilov, soprog ene od zaprtih članic skupine Nadežde Tolokonikove, so sporočili iz organizacije Amnesty International.

Tri članice skupine Pussy Riot - Marija Aljohina, Tolokonikova in Jekaterina Samučevič - prestajajo dvoletno kazen v delovnem taborišču.

Rusko sodišče jih je namreč avgusta spoznalo za krive huliganstva iz verskega sovraštva, ker so februarja v osrednji pravoslavni cerkvi v Moskvi, katedrali Kristusa Odrešenika, v protestni "molitvi" prosile Marijo, naj Rusijo reši Vladimirja Putina. Pritožbeni postopek naj bi se začel 1. oktobra.

Nagrada za mir Lennon-Ono je letos sicer pripadla petim dobitnikom - poleg skupine Pussy Riot še štirim. Posthumno jo bosta prejela ameriška aktivistka Rachel Corrie, ki jo je med protestom leta 2003 ubil izraelski buldožer, in pisatelj Christopher Hitchens.

Letošnji dobitnik je tudi John Perkins, aktivist in avtor knjige Izpovedi ekonomskega morilca, medtem ko imena petega dobitnika, »enako pomembnega aktivista«, za zdaj niso objavili.

Yoko Ono je nagrado ustanovila leta 2002 v spomin na svojega moža, vsake dve leti pa jo podelijo osebnostim, ki si prizadevajo za mir v svetu.

Vse letošnje dobitnike bodo počastili 9. oktobra na slovesnosti v Reykjaviku.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se