Nagrajenec Prešernovega sklada 2012: Franc Kosem, trobilec

Trobentač Franc Kosem (1982) sodi v mlajšo generacijo trobilcev »ljubljanske trobilne šole«.

Objavljeno
07. februar 2012 10.06
Jelka Šutej Adamič, kultura
Jelka Šutej Adamič, kultura
Po osnovni (Radeče) in srednji (Celje) glasbeni šoli je leta 2005 končal visokošolski študij trobente na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu zaslužnega profesorja ljubljanske univerze Antona Grčarja s samostojnim diplomskim recitalom, ki je bil ocenjen najvišje. Že med študijem je prejel (2002) srebrno plaketo in 3. nagrado na Tekmovanju mladih glasbenikov RS, leta 2003 pa za izjemne umetniške dosežke še študentsko Prešernovo nagrado ljubljanske AG za interpretacijo Koncerta v As-duru sodobnega armenskega skladatelja Aleksandra Aratjunjana z Mariborsko filharmonijo in dirigentom Milivojem Šurbekom. Z interpretacijo, ki jo je odlikovalo razumevanje glasbene tvarine, logičnim fraziranjem in načrtno gradnjo interpretacijskega loka skozi celo skladbo je pokazal kvalitete perspektivnega mladega glasbenega umetnika. Posebno se je odlikoval z žlahtnim tonom svojega instrumenta, ki kaže na individualno razvit estetski čut, povezan s specifično tehnično spretnostjo.

Od leta 2004 je solo trobentač osrednjega državnega simfoničnega Orkestra Slovenske filharmonije. Pred štirimi leti je končal še podiplomski specialistični študij na ljubljanski AG, spet pod mentorstvom profesorja Antona Grčarja, pred dvema letoma pa še podiplomski študij na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pod mentorstvom profesorja Reinholda Friedricha. Dodatno se je izpopolnjeval pri mojstrih trobente, kot so Bo Nilsson, James Thompson, Hans Gansch, Klaus Schuhwerk, Falk Maertens, Dave Bilger, Kristian Steenstrup in Laura Vukobratović.

Kot solist, komorni ali orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih (Lucerne festival, Pacific music festival, Festival Maribor, Festival Slowind) in na koncertnih odrih po svetu ter sodeloval s priznanimi domačimi in tujimi orkestri ter ansambli. Franc Kosem je mentor na akademiji MIO2012, kjer poučuje in promovira orkestrsko igro. Je tudi redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije, trobilnega tria Triumvirat in gostujoči član Orkestra Mozart iz Bologne. Obenem s trobento razveseljuje poslušalce ansambla Črne mačke, saj ga tovrstno glasbeno udejstvovanje spremlja od prvih uspešno 'izpihanih' tonov na trobenti. Črna mačka je namreč posebnost med našimi ansambli, saj se že dolgo ne udeležuje tekmovalnih festivalov domače glasbe, godci raje nastopajo le kot trio ali kvintet, ki se mu po želji naročnika pridruži pevka. Vsi v ansamblu so glasbeno izobraženi, vsakdo igra na več glasbil in vsi tudi pojejo.