Nagrajenec Prešernovega sklada 2012: Stojan Kuret, dirigent

Glasbenik Stojan Kuret je v zadnjih dvajsetih letih eden najuspešnejših zborovskih dirigentov.

Objavljeno
07. februar 2012 10.17
Marijan Zlobec, kultura
Marijan Zlobec, kultura
Glasbenik Stojan Kuret je v zadnjih dvajsetih letih eden najuspešnejših zborovskih dirigentov ne le v Sloveniji, ampak s svojimi mednarodnimi uspehi sodi med evropske in svetovne dirigente.­ Število tujih nagrad, ki jih je s slovenskimi zbori prejel na mednarodnih tekmovanjih najbolj prestižnega ranga, namreč presega vse domače.

Prejeti evropski zborovski grand prix (velika nagrada Evrope) namreč pomeni, da trenutno vodiš najboljši ljubiteljski zbor na svetu. To nagrado lahko prejmeš le v finalu, kjer se pomerijo zmagovalci šestih najbolj prestižnih evropskih zborovskih tekmovanj. Stojan Kuret je tako nagrado prvič prejel v Arezzu z APZ Tone Tomšič; s to nagrado je sklenil dolgoletno uspešno sodelovanje z APZ.

Ta evropski grand prix s Stojanom Kuretom ni edini. Je pa Kuret edini dirigent, ki je to najprestižnejšo nagrado prejel dvakrat. Drugič jo je osvojil na evropskem finalu v Varni leta 2010, ko je nastopil z moškim zborom VAL – Vokalna akademija Ljubljana. V Varno se je uvrstil, ko je z VAL leta 2009 osvojil grand prix Arezzo. Poleg dveh evropskih grand prixov je prejel še pet zmagovalnih nagrad na posameznih evropskih mednarodnih tekmovanjih.

Rodil se je v Trstu. Po študiju na tamkajšnji Glasbeni matici je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani (dirigiranje pri Antonu Nanutu) in na Konservatoriju Giuseppe Tartini v Trstu (klavir). Po izpopolnjevanjih v tujini, najraje je hodil k slavnemu dirigentu Sergiu Celibidacheju v München, je od leta 1983 predaval na tržaškem konservatoriju. Med študijem (1974) je ustanovil Mladinski pevski zbor Glasbene matice Trst, nato vodil dekliški in mešani zbor ter leta 1991 ponovno ustanovil zbor Jacobus Gallus. Leta 1984 je prejel Gallusovo plaketo za izjemne dosežke na zborovskem področju.

Kot gostujoči dirigent je uspešno sodeloval z različnimi orkestri. Od sezone 1992/1993 je bil deset let umetniški vodja in dirigent APZ Tone Tomšič. Uspešno je koncertiral na turnejah v Južnoafriški republiki, Rusiji, Franciji, Čilu, Argentini in Južni Koreji.

Od januarja 2003 do aprila 2005 je bil dirigent Komornega zbora RTV Slovenija, že nekaj let je dirigent italijanskega mladinskega zbora Coro Giovanile Italiano. Z žensko vokalno skupino ČarniCe je uspešno končal dva projekta z izvedbo koncertov in izdajo zgoščenk (V kraljestvu palčkov in So ptičice še snivale).