Najglasnejši festival

Štirim koncertom Bumfesta je prisluhnilo 1500 ljudi.

Objavljeno
20. januar 2014 15.40
Bumfest
Brane Piano, Celje
Brane Piano, Celje
Žalec - S koncertom nemško-avstrijsko-srbske zasedbe Human Dong se je v nedeljo zvečer v Domu II. slovenskega tabora končal 8. mednarodni festival tolkalnih skupin Bumfest. Razprodani trije večerni koncerti in sobotna matineja so potrdili, da zanimanje za najglasnejši glasbeni festival v Sloveniji ne pojenja.

Glavni organizator festivala Dejan Tamše, tudi vodja zasedbe Stop - slovenski tolkalni projekt, pravi, da so odlično obiskani večerni koncerti in polna matineja za mladino dokaz več, da je Bumfest namenjen precej raznolikemu občinstvu. Z obiskom in izvedbo festivala so zadovoljni tudi pri soorganizatorju festivala, v žalskem zavodu za kulturo, šport in turizem, saj je koncerte obiskalo 1500 ljudi.

Festival sta s kratkim nastopom na bobnih v petek odprla umetniški vodja festivala Tamše in samo 8-letni Kristjan Turnšek. Večer se je nadaljeval s koncertom španske skupine Odaiko s severnošpansko avtohtono glasbo, ki so jo predstavili skozi zgodovino, z značilnimi instrumenti in s pomočjo izjemne pevke. Sobotni večer je zaznamoval koncert najbolj prepoznavne slovenske tolkalne skupine Stop - slovenski tolkalni projekt. Koncert so začeli s priredbami glasbe iz televizijske nanizanke Odpisani, nadaljevali pa z romsko glasbo, zvoki bolera in sambe ter zvočnim prikazom lažnivca - igre s kartami. Njihov nastop so dopolnili gostje Alexei Ermakov na balalajki, Goran Moskovski in Fešta Band ter mladi tolkalisti iz skupine Šus, ki so občinstvo nasmejali z zvenečimi barvnimi cevmi. Nedeljski koncert in zaključek festivala je pripadel skupini Human-Dong, ki je z močnimi ritmi in melodičnimi improvizacijami v ospredje postavila mladega Raphaela Meinharta na marimbi in vibrafonu ter pevko Vesno Petkovič.

Med festivalom so tudi letos v Žalcu izvedli več glasbenih delavnic, ki so jih vodili nastopajoči, prvič pa so organizirali tudi tržnico rabljenih tolkal in drugih glasbil.